Négynapos programsorozattal ünnepli Soltszentimre település fennállásának 100. évfordulóját. A programok már szerdán elkezdődtek, amikor is az általános iskolás diákok adtak elő egy mesejátékot. Csütörtökön lovaskocsikkal érkezetek meg a település lakói a Csonka-toronyhoz, ahol megemlékezést és áldást is tartottak. A díszünnepségre május 24-én, pénteken délután került sor a település központjában, a Szent Imre szobor mellett.

A díszünnepség délután fél ötkor vette kezdetét. A képviselő-testület tagjai kíséretében a díszruhába öltözött fiatalok hozták be a Magyar illetve Soltszentimre címerével ellátott zászlókat. Ezt követően Dezső Győző iskolaigazgató, az ünnepség narrátora köszöntötte a megjelent vendégeket. A himnusz közös eléneklése után Guttmann Brigitta nyolcadik osztályos tanuló szavalta el Takács László: Kis falum című versét.

Bevonulás
-Hirdetés-

A szavalat után Nagy István polgármester mondta el ünnepi gondolatait. Beszédében kitért a település történetre is, miszerint a terület már a honfoglalás korában is lakott volt. 1408-ban oklevélben említették a települést. Az 1500-as évek elején Soltszentimre neve Hadházzal szerepelt. Tartozott: Fejér, Pest-Pilis-Solt-Kiskun Vármegyékhez, majd 1890-ben egy nagyobb birtok eladása után alakult ki a falu mai körvonala Pusztaszentimre néven. Ekkor a település Akasztóhoz tartozott. 1919. február 15-én hivatalosan is elszakadt Akasztótól, és 1921-ben Pestszentimre névre változtatták a falu nevét. 1923 júliusában Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye közgyűlése nyújtott be előterjesztést a Szentimre névre, amire a válasz 1924 májusában érkezett meg. Tehát a település neve ettől a hónaptól hivatalosan Soltszentimre.

Nagy István polgármester ünnepi beszédet mondott

A polgármesteri beszéd után a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskolájának tanulói énekeltek el egy Republic számot.

A helyi általános iskola tanulói énekkel készültek

Ezt követően Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője mondta el ünnepi beszédét, melyben kiemelte a beruházásokat. Főként a Soltszentimrére be- és kivezető utak felújításáról, illetve a faluban történt több felújításról és beruházásról adott tájékoztatást.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott

A képviselői beszéd után ünnepélyesen is megkoszorúzták a Szent Imre szobrot. Koszorút helyezett el Nagy István polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő, Hajnalné Szőke Mariann és Szekeres András önkormányzati képviselők, illetve az intézmények nevében Nagyné Jámbrik Ildikó és Dezső Győző.

Nagyné Jámbrik Ildikó és Dezső Győző koszorúzott

Az ünnepség zárásaként a nyolcadik osztályos tanulók egy koreográfiát adtak elő, ahol a magyar nemzeti színek kapták a főszerepet.

Nyolcadik osztályos tanulók műsora

Ezt követően került sor a 100. évfordulóra állíttatott emléktábla felavatásra, melyet a Polgármesteri Hivatal falán helyeztek el, majd szeretetvendégségre vártak a megjelenteket.

Az emléktáblát Nagy István polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő avatta fel

Az ünnepség után a programok a Közösségi Házban folytatódtak, ahol az operett, musical és sanzonok világába kalauzolták el a vendégeket a Szegedi Nemzeti Színház színészei. Fellépett: Horák Renáta és Szélpál Szilveszter énekkel. A műsort Farkas Panna és Fülöp Ádám táncos produkciói fűszerezték.

Operett, musical műsorral is kedveskedtek a vendégeknek

Este 19 órakor a nap zárásaként a Csonka Színkör utoljára előadta a Hullajó Nyomozó című színi előadásukat. Mint azt az előadás elején Andó István a színkör vezetője kiemelte, Soltszentimrén kezdték a darabot játszani, majd sok helyen előadták és most Soltszentimrén tartották a darab búcsú előadását is.

Jelenet a Hullajó Nyomozó című színdarabból

A programok szombaton is folytatódnak, amikor is a Soltszentimrei Falunap és Majális kerül megrendezésre főzőversennyel, táncházzal és színpadi programokkal.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (168 db kép)
MEGOSZTÁS