Haszilló Ferenc 2006 októberében lett Kecel polgármestere, amikor több száz millió forintos költségvetési hiánnyal és hitelállománnyal vette át a várost. Az elmúlt négy ciklus munkája, fegyelmezett gazdálkodása, valamint egy együttműködő, hozzáértő és elkötelezett szakmai csapat támogatása tette lehetővé, hogy a 2023-as évet komoly működési és felhalmozási többlettel zárta az önkormányzat. A polgármestert egyebek mellett az idevezető útról, az eredményekről és a tervekről kérdeztük.

-Hirdetés-

– Milyen főbb állomásai voltak az elmúlt 18 évnek?

– Az első 13 évben úgymond ellenszélben kellett dolgoznom, mivel a testületben a legkülönbözőbb, változatos politikai színezetű képviselők ültek, így nem mindig gondolkodtunk együtt. Sajnos számos terv, elképzelés hiúsult meg azért, mert nem kaptam meg a többség támogatását. A változást 2019 októbere hozta el, amikor – önkormányzati ciklusaim során először – egy döntéshozatalra képes többség állt össze mögöttem. Ez mindent megváltoztatott: lehetőséget kaptunk a gyors reagálásra, de a tervezésre és a szisztematikus, lépésről lépésre véghez vitt munkára is. Mivel a széthúzás nem őrölte fel többé az erőforrásainkat, előremutató, építő jellegű feladatokra tudtuk koncentrálni az időnket, figyelmünket. Így például az elnyert projektek megvalósítására, vagy a helyi igényeknek megfelelő önerős beruházások elvégzésére. És ez szerencsére az eredményeinken, Kecel fejlődésében is megmutatkozott.

Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere

– Ezért is döntött a folytatás mellett?

– Folytatni szeretném a megkezdett munkát, ezért úgy döntöttem, hogy ismét megmérettetem magam a 2024. június 9-i választáson. Olyan képviselőjelölt-csapattal indulok, amelynek tagjai az együttműködést, a korrekt kommunikációt, a város lakóinak érdekében folytatott munkát helyezik előtérbe. Én magam is megtapasztaltam, hogy micsoda különbség van egy település mindennapjaiban, fejlődésében annak függvényében, hogy együttműködés vagy széthúzás jellemzi a vezető erőket, hogy a polgármester és a képviselőtestület – a település érdekeit mindenek fölé helyezve – segítik, támogatják, vagy gáncsolják egymást. Ezt az elmúlt öt évben fejlesztések egész sora támasztja alá Kecelen.

– Kérem, emeljen ki ezek közül néhányat!

– Kecel város belterületi csapadékvíz-elvezetése három ütemben valósult meg. A munkálatok összesen több mint 18 kilométert öleltek fel, érintve többek között a Szent István, Fürt, Gárdonyi Géza, Kenderföldi, Erkel Ferenc, Kölcsey Ferenc, Tó, Szabó, Dankó Pista, Bacsó, Barnakert, Csillag, Sás, Nyár, Alkotmány, Bartók Béla, Móra Ferenc, Rákóczi, Gagarin utcákat. Megtörtént az önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése is. A beruházás során hőszigeteltük az épületek homlokzatát, zárófödémét, és kicseréltük a nyílászárókat. A polgármesteri hivatalban és az Újfalusi Óvodában akadálymentes mosdót létesítettünk, a Szabó Pál Óvoda pedig új hőfokszabályzós radiátorokat kapott. A polgármesteri hivatal 1878-ban eklektikus stílusban épült épületszárnya az eredeti jellegét megőrző fa nyílászárókkal és korszerű hőszigetelő homlokzati színezéssel szépült. Kerékpárút épült Kecel és Imrehegy között. A biztonságos közlekedést a két település lakott területén kívül mintegy 4 kilométeres szakaszon egy 2,3 méter burkolatszélességű kerékpárút biztosítja. A beruházás keretében megújult az imrehegyi szakaszon található Rekettye-Bogárzó csatornahíd, továbbá egy új buszvárópár is épült. A kerékpárút közutat keresztező szakaszánál napelemes sárga villogó jelzőlámpa segíti a biztonságos átkelést. A Csendes Ősz Idősek Otthonának bővítése során az utcafronton lévő százéves, funkcióváltás miatt többször átépített, állagában sem megfelelő épületet elbontották, és a helyére egy korszerű, akadálymentes nappali ellátó és szociális étkező épület készült. Az új bővítményben történik az idősek étkeztetése és a nappali ellátásban részesülők közösségi foglakozásainak megszervezése. Kecel város közvilágítás-fejlesztése során a pályázati összegből a város területén található mintegy 1400 elavult lámpatestből első ütemben 854 darab lett lecserélve: a nátrium lámpatestek és kompakt fénycsövek helyett korszerű LED fényforrásokat szereltek fel, ami jelentős karbantartási és üzemeltetési költségmegtakarítást jelent a városnak. Részben pályázatból, részben saját erőből újítottuk fel az OTP Bank feletti önkormányzati lakásokat, a balatonmáriafürdői szálláshelyet és a Flora vendégházat. A Kecel FC sikeres pályázatának és a hozzáadott önkormányzati önrésznek köszönhetően a Béke téri sportkomplexumban műfüves pálya, futókör, kiszolgáló épületek létessültek, a Keceli Kézilabda Club TAO pályázatának köszönhetően pedig a sportcsarnok megy keresztül egy rendkívül komoly felújításon. A szükséges forrás már rendelkezésre áll az orvosi rendelő és a könyvtár energetikai felújításához, így rövidesen megtörténik az épületek hőszigetelése és nyílászáró cseréje, amitől a rezsiköltségek csökkenését várjuk.

Haszilló Ferenc keceli polgármester Nagy István agrárminiszterrel

– Milyen konkrét terveket szeretne megvalósítani a következő ciklusban?

– Egy mondatban összefoglalva annak az új városkoncepciónak a folytatásához kérem a keceliek bizalmát és támogatását, amit a mögöttünk hagyott, korábban felsorolt fejlesztések is fémjeleznek. A már megnyert pályázatok és a tervezett beruházások kivitelezését szeretném befejezni, melyekhez komoly kapcsolati tőkére tettem szert úgy a kormányzat és szervei, mint a vármegyei önkormányzat és a társintézményei vonatkozásában. A folytatásban célként fogalmaztuk meg a belterületi földesutak aszfalttal történő burkolását, a parkolás és a közlekedés feltételeinek fejlesztését, új járdafelújítási program meghirdetését, a városközpont fejlesztési tervének és a helyi vállalkozásfejlesztési pályázati rendszernek a kidolgozását, helyi egészségügyi eszközfejlesztési pályázat bevezetését és a rászoruló lakosság támogatási rendszerének kibővítését, valamint a sportfejlesztések folytatását. De mind közül a legfontosabb tervem fenntartani és tovább erősíteni azt a támogató légkört, melynek az elmúlt évek eredményeit is köszönhetjük. 

A cikk szövegének forrása: Régió Napló 

MEGOSZTÁS
Írta: vira