Az elmúlt napokban jelentős ornitológiai megfigyelések történtek a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Kelemen-széken. Mindkettőben egy-egy partfutó a főszereplő – írta meg a Lelépő.

-Hirdetés-

 

Két különleges megfigyelés is volt a Kiskunságban

A nemzeti park munkatársa, Bárdos Tibornak egy Norvégiában, a Giske-szigeten gyűrűzött apró partfutót sikerült azonosítania a szóban forgó területen. A gyűrűzési adatokból kiderült, hogy a madarat 2021. augusztusában jelölték.

EZ AZ ELSŐ NORVÉG GYŰRŰS APRÓ PARTFUTÓ MEGKERÜLÉS HAZÁNKBAN.

Ugyanezen a napon, ugyanitt egy 2019-ben Lengyelországban, Gdanskban gyűrűzött havasi partfutó is távcső elé került. Érdekesség, hogy ezt a madarat már 2022. májusában a Bába-széken leolvasta a nemzeti park munkatársa.

A partfutóról

A Kiskunsági Nemzeti Park leírása szerint az apró partfutó az eurázsiai tundrák költőfaja. A telet Afrikában és Indiában tölti. Az őszi és a tavaszi vonuláskor a több száz egyedes csapatait is megfigyelhetjük a szikes tavakon. A tojó a növényzet között kialakított fészkébe négy tojást rak.

LEGINKÁBB KISEBB ROVAROKKAL, RÁKOKKAL ÉS FÉRGEKKEL TÁPLÁLKOZIK.

A Kárpát-medence leggyakoribb partfutó faja a havasi partfutó. A telet Nyugat-Európa és Afrika partjai mentén tölti. Észak-Amerika és Eurázsia északi részén nagy számban előfordul. Magyarországon rendszeres nagyszámú tavaszi és őszi átvonuló. A növényi anyagokból álló fészkébe szintén négy tojást rak. Leginkább rovarok, kisebb rákok, puhatestűek és magvak szerepelnek az étlapján.

Mindkét faj hazánkban védett, természetvédelmi értékük 25 ezer forint.

Lelépő–fotók: Bárdos Tibor, Kiskunsági Nemzeti Park
Szöveg: https://halazin.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira