A keceli sportcsarnok építési munkálatai 1992-ben kezdődtek és az átadására 1994. március 11-én került sor. Az eltelt 30 év alatt folyamatosak voltak az állagmegóvási munkálatok, de a küzdőtér felülete már olyannyira elhasználódott, hogy annak cseréje vált szükségessé az egyéb fejlesztésekkel, felújításokkal együtt.

A sportcsarnok most a Kecel Kézilabda Club TAO pályázatának köszönhetően tudott megújulni, melynek átadó ünnepségét június 7-én tartották. Az eseményen Haszilló Ferenc polgármester köszöntőjében elmondta, hogy szerencsés embernek tekinti magát, ugyanis egy héten belül két keceli sportberuházás átadó ünnepségén is részt vehetett. Egy héttel korábban adták át a Béke téri sportkomplexumot, most pedig a felújított csarnokot Vancsik Nándornak és segítő csapatának köszönhetően.

-Hirdetés-

A polgármester úgy fogalmazott – „Nagyszerű kollégák, sportemberek vannak körülöttem, akár a focit, akár a kézilabdát tekintve, akik sokat tesznek, mindig újabb és újabb elképzelésekkel állnak elő. Ezeket a terveket közös erővel meg is valósítottuk, és együtt a jövőben is meg fogjuk valósítani.”

Haszilló Ferenc

Az átadó ünnepségen beszédet mondott Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Berkó Lajos, a Sportért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke, Járdi Ádám, a Bács-Kiskun Vármegyei Kézilabda Szövetség elnöke és Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Bányai Gábor

A Kecel Kézilabda Club elnöke, Vancsik Nándor elmondta, hogy a városban komoly hagyománya van a kézilabda sportnak, ami a mostani fejlesztéssel új alapokat kapott. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, aki részt vettek az intézmény felújításában vagy bármilyen módon segítették azt.

Vancsik Nándor

A beszédek után a szalagvágás pillanatai következtek, melynek során helyi kisdiákok segédkeztek, majd Fekete Szabolcs plébános atya áldotta meg a létesítményt.

A sportcsarnokban megvalósult fejlesztések:

A 30 évvel ezelőtt átadott sportcsarnok megérett egy felújításra, a mai kor követelményeinek megfelelő körülmények biztosítása miatt, így a 2022/23 évi TAO pályázat során benyújtásra került a tárgyi eszköz ingatlan – beruházás.

A felújítás során az alábbi fejlesztési tételekre kapott lehetőséget a Magyar Kézilabda Szövetségtől a Kecel Kézilabda Club:

– nyílászárók cseréje
– felület képzés, festés
– épület villamossági munkálatok
– fűtési rendszer felújítása
– sportpadló cseréje
– palánk rendszer kialakítása

A teljes beruházás értéke közel 260 millió forintot tett ki, mely összeget önerő nélkül, tehát csak TAO feltöltés alapján az egyesület vezetősége biztosította. A csarnok számos sportrendezvénynek és a helyi közösség programjainak adhat most már helyet a továbbiakban is.

A szövetség látva a klub fejlődését és működését a következő évadra befogadta további ingatlanfejlesztési programjukat, amely alapján az alábbiak valósulhatnak meg:

– tető szigetelése
– hőszivattyú
– levegőztető korszerűsítése
– gázkazán cseréje
– eredményjelző tábla cseréje

A keceli kézilabdáról…

Kecelen a kézilabda már a ’60-as években kezdődött, de egyesületi szinten 1996 óta tartják számon, ami a városban nagy hagyományokkal rendelkezett és rendelkezik ma is. A csapat legnagyobb sikereit a 2000-es években könyvelhette el, amikor a megyei I. osztály megnyerése után fokozatosan az NB II-ben évről-évre jobb eredményeket ért el (2x 3. helyezett, 1x második helyezett lett), míg 2007-ben megnyerte azt. 2010-től az utánpótlás került előtérbe, így az egyesület az NB II-es indulást nem vállalva, kizárólag keceli fiatalokból a megyei I. osztályban mérettette meg magát és 2019-ig szinte minden évben éremesélyes volt. Jelenleg a felnőtt bajnokságban nem szerepel a település csapata. A 2018/2019-es idényben nem sikerült kiharcolniuk az NB II-be történő feljutást, így a csapat fiataljai mind magasabb osztályba igazoltak, a tapasztaltabb játékosok pedig visszavonultak. Azóta „csupán” utánpótlás-nevelés folyik.

A klubnál az utánpótlás nevelés már a TAO programok előtt 2 évvel elindult, tehát megalapozott stratégiával, ám szerény költségvetéssel vágtak bele a 2010 utáni időszaknak. Céljuk a város kézilabda életének újraépítése, egy sportszerető tábor kialakítása volt. Ennek egyik pillére a Kézilabda Találkozó volt, melyet minden év január második hétvégéjén rendeztek. Itt a keceli származású kézilabdázók korosztályokba sorolva mérkőztek meg egymással, a nyugdíjas korútól egészen az alsó tagozatosokig. A rendezvényen száz feletti játékosszám vett részt, a nézőtér pedig egész nap teltházas volt. Egy alkalommal 20 órán keresztül tartottak a mérkőzések! Sajnos a COVID megszakította ezt a hagyományt.
2013-ban a Kalocsáról indult Pünkösdi Utánpótlás Kézilabda Torna szervezését is elvállalta az egyesület és a mai napig az ország egyik legnagyobb, valamint legsikeresebb utánpótlás kézilabda versenye, melyre ezerszám érkeznek az ország minden pontjáról gyerekek. A rendezvény már akkora, hogy a környező települések infrastruktúráját (8 település, 13 helyszín) is használniuk kell. A legtöbb résztvevő az eddigi tornákon 169 csapat volt.
A városban egyetlen általános iskola van, így tulajdonképpen a helyi iskolacsapat alkotja az egyesület utánpótlását. 2010. előtt csupán az iskolai sportversenyeken, diákolimpiákon, valamint 1-2 tornán vettek részt (összesen kb. 12 mérkőzés iskolai kereteken belül). 2010. szeptemberében elindult az alsó tagozatban is a kézilabda oktatása, valamint az egyesület a kezébe vette az eddig az általános iskola hatáskörében lévő kézilabda szakkört. Az elvégzett munka meghozta az eredményeket, így mostanra szabályozott, jól átlátható a rendszer, az alsó és felső tagozatban a csapatok hetente három alkalommal 1 órás edzésen vesznek részt a település sportlétesítményeiben. Az utánpótlás utaztatását és a felszereléseket különböző pályázati forrásból finanszírozzák.

A klub utánpótlás csapatai a következő korosztályokban képviseltetik magukat:

U10-ben fiú és lány, – U12-ben fiú és lány, -U13-ban fiú, -U14-ben fiú országos területi besorolásban, illetve az U18 korosztály az országos III. osztályba szerepelnek.

Az idei évben az U14 fiú csapat az országos területi döntőbe jutott, illetve a tavalyi évben U13-as korosztályban az országos döntőn IV. helyezést ért el, amire a 90-es évek óta nem volt példa. Az utánpótlás-stratégia ékes bizonyítéka, hogy az egyesületnél nevelkedett gyermekekből, fiatalokból sikerült férfi és női vonalon is a magyar válogatottba, NB I-be, NB I/B-be illetve NB II-es klubokba játékost delegálni.

A 2023-as évben a csapat átigazolt Kiskőrös városából 3 csapatot, U13, U14, U18 korosztályból. A 2024-es évet is eredményesen nyitották, hiszen a napokban Kiskunmajsán a Bács-Kiskun Vármegyei Kézilabda Diákolimpia IV. korcsoport megyei döntőjén, a Kecel KC győztesen került ki, így az idei évben keceli csapat képviseli megyét az Országos Diákolimpia elődöntőben. Csapatunk a tavalyi tanévben a Diákolimpia Országos Döntőjét a IV. helyen zárta.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (114 db kép)
MEGOSZTÁS