A leggyakrabban garázdaság és testi sértés miatt kellett közbelépniük.

-Hirdetés-

„Az előző tanévben 230 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek; testi kényszert 36, bilincset 4 alkalommal használtak. Vegyi eszközt háromszor, rendőrbotot egyszer alkalmaztak” – számolt be róla a honlapján a Belügyminisztérium.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a 2023/24-es tanévben 738 iskolaőr teljesített szolgálatot. Ez a 2020-as 504 főhöz képest mintegy másfélszeres növekedést jelent.

Négy éve az intézkedések száma 335 volt; 2021-ben 162, majd a csökkenés után 2022-ben 199-re, 2023-ban 230-ra nőtt. Ugyanakkor az államtitkár szerint a közfeladatot ellátó személynek minősülő iskolaőrök jelenléte „elrettentő hatású”.

Az iskolaőröknek az elmúlt években a legtöbbször garázdaság és testi sértés miatt kellett közbelépniük, de intézkedtek kábítószerekkel való visszaélés vagy vagyon elleni bűncselekmények esetében is. A feladataik közé tartozik ugyanakkor az is, hogy megakadályozzák a szúró- vagy vágóeszközök, pirotechnikai eszközök bevitelét az intézményekbe, de más élethelyzetekben is nyújtottak már segítséget. Például az egyik kazincbarcikai általános iskolában az iskolaőr nyújtott egészségügyi elsősegélyt egy epilepsziás roham után az egyik tanárnak.

Szöveg: eduline.hu
Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk (illusztráció) 

MEGOSZTÁS
Írta: vira