2024. október 5-én délelőtt ünnepélyesen is felavatták Akasztón a Szent István téren az új emlékoszlopot annak apropóján, hogy 2004-ben kezdték meg a tér építését. A Faluházban egy fotófal is kialakításra került, ahol a munkálatokról készült képek láthatóak.

Az ünnepélyes átadáson Suhajda Antal, Akasztó község polgármestere mondott beszédet. Kiemelte, hogy 2004 előtt Akasztónak nem volt központi tere. Akkor döntöttek úgy, hogy szeretnének létrehozni egy ilyen területet a település központjában. Először egy házat vásároltak meg, majd bontották azt el, utána indulhatott meg a tereprendezés majd a térkövezés és a tér többi részének kialakítása. A munkálatokban sokan vettek részt, főként akasztóiak, de máshonnét is érkezett segítség, támogatás. A legfőbb látnivaló akkoriban és még most is a szökőkút volt, ami egy központi eleme a térnek.

Az új emlékmű a Szent István téren lelt otthonra
-Hirdetés-

Azóta több emlékmű is helyet kapott a téren. Ilyen volt Beszedics Gábor felajánlása 2022-ben, amikor is Mária Terézia urbáriumának akasztói emlékművét kapta tőle a település. Most a húsz éves évfordulóra szintén Beszedics Gábortól kapott a község egy Szent István emlékoszlopot.

A tervező és az oszlop állíttatója Beszedics Gábor
A tervező és az oszlop állíttatója tehát Beszedics Gábor volt. A kivitelezést Czaczarda Zsolt és Czaczarda Ferenc végezték.

 

A Faluházban ezek után a jelenlévők megtekintették a munkálatokról készült fotófalat.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS