A  1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége vármegyei szervezeteként a kiskunhalasi Pásztortűz ’56-os csoport kezdeményezésére emléket állítottak a keceli sortűz áldozatának. Október 22-én a városi ligetben emléktáblát helyeztek el Horváth Sándor (1928-1956) emlékére. Az önkormányzattal együttműködve meghitt, megható műsorral hajtottak fejet a 68 éve elhunyt családapa előtt.

1956. október 28-án Kecelen tüntetés kezdődött. Körülbelül 400 tüntető vonult a rendőrség elé, és követelték a rendőrség lefegyverzését. Egy 28 éves, házasember, Horváth Sándor földműves a helyszínen meghalt. Fejlövést kapott. Három személy megsebesült. 
Ennek emlékére  az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége a kiskunhalasi alapszervezete, a Pásztortűz ’56-os csoport emléktáblát avatott, amelyet a Kecel Város Önkormányzata is segített.
A II. János Pál Katolikus Általános Iskola műsora mellett Benedeczki Tamás polgármester és Végső István történész mondott beszédet. Az áldozat lánya, Benyiczki Lászlóné és Végső István leplezték le az emléktáblát, ahol a koszorúk és emlékezés virágai mellett mecésesek is gyúltak a nagyszámú érdeklődőnek köszönhetően. Az emlékezők a keceli római katolikus temetőben felkeresték a sortűzben elhunyt Horváth Sándor sírját is.  
Fotó: Pásztor Gergely, Végső István
-Hirdetés-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira