Az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából október 22-én kedden ünnepi megemlékezéseket tartottak Kecelen. 

-Hirdetés-

13 órakor kezdődött a II. János Pál Általános Iskola ünnepélyes megemlékezése a Városi Sportcsarnokban. Az 1956-os eseményekre a 7.a és a 7.b osztály műsorával emlékeztek meg az iskolában. A tanulókat osztályfőnökeik, Tusoriné Szóráth Klára és Szvetnyik Bence készítették fel. 

A II. János Pál Általános Iskolában minden év október 22-én emlékeznek meg névadójukról Szent II. János Pál pápáról. A tanulók a reggeli áhítat keretében Vass Huba plébános atya szentatyáról mondott gondolatait hallgathatták meg.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek

2024. október 22-én került sor a Ligetben található 56-os emlékműnél az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésre. A Himnuszt követően Hatházi Réka és Haszilló Zorka 5. a osztályos tanulók mondták el Tollas Tibor “Túlélők” című versét. Felkészítő pedagógus Gyetvai Orsolya. Ezt követően Benedeczki Tamás, Kecel város polgármestere mondta el ünnepi gondolatait.
Doszpod Márk 6.b osztályos tanulótól Kányádi Sándor “Naplótöredék” című versét hallották a jelenlévők. Felkészítő pedagógus Ridegné Szilágyi Bettina. Az ünnepi megemlékezésen Végső István történész beszélt arról, miért fontos az akkori események felidézése, az emlékezés. Horváth Sándor az 1956-os forradalom keceli áldozata. Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége – Pásztortűz ’56-os csoport jóvoltából emléktábla avatással emlékeztünk rá, melyet Végső István történész és a család képviseletében Benyiczki Lászlóné lepleztek le. Az emléktáblát Csörgő Zoltán készítette.
 
Kapcsolódó cikk
Fiatal családapa volt a sortűz áldozata
Fiatal családapa volt a sortűz áldozata
A  1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége vármegyei szervezeteként a kiskunhalasi Pásztortűz ’56-os csoport kezdeményezésére emléket állítottak a keceli sortűz áldozatának. Október 22-én...
 
Az ünnepi műsorban közreműködtek az általános iskola énekkarosai, Varga Csenge, Beke Linett, Janó Kendra, Laza Róza, Máté Anna, Farkas Anna és Vén Hanna, akik Oláh Ibolya “Magyarorszá” című dalált énekelték el. Felkészítő pedagógus: Illésné Márin Éva tanárnő.
Petes Gábor képviselő úr versét, melynek címe “Különös nép” Bodor – Grúber Péter Olivér 8. a osztályos tanuló olvasta fel. Felkészítő pedagógus: Bergerné Lavati Erzsébet.
Az ünnepi megemlékezés koszorúzással és mécsesgyújtással zárult. Többen kilátogattak Horváth Sándor sírjához a katolikus temetőbe, ahol egy-egy szál virággal emlékeztek rá.
 
Megszentelték II. János Pál pápa szobrát
 
2024. október 22-én délután, az ’56-os megemlékezést követően az iskola alapítványának szervezésében szoborszentelésen vehetett részt az érdeklődő közönség. Vass Huba Zoltán kerületi esperes, plébános szentelte a városközpontban található II. János Pál pápa szobrot. A jelenlévők közül többen egy-egy szál virágot helyeztek el a talapzatnál, majd folytatják útjukat a Ligetben található 56-os emlékműhöz.
 
A szobor elhelyezésében támogatást nyújtott:
– Fekete Szabolcs plébános atya és a Római Katolikus Plébánia
– Technológiai és Ipari Minisztérium
– Schindler János iskola alapítványának alapítója
– Egyházi Oktatásért Alapítvány kuratóriuma
– Haszilló Ferenc volt polgármester
– Kecel Város képviselőtestülete
– Radva Zoltán, Balláné Szűcs Adél és a Városgazdálkodási Csoport
– Kovács Ottó villanyszerelő-mester

 

Szöveg és fényképek: Kecel város Facebook oldal, II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Facebook oldal 

Videó: Kecel Média Facebook oldal 

Fotók: Varga Eszter

MEGOSZTÁS
Írta: vira