VI. Bócsator Böllértalálkozó

Hatodik alkalommal rendezték meg Bócsán, a térségben méltán népszerű és egyre híresebb Bócsatort. Kilenc csapat vállalta a versenyt, nemcsak a környező települések képviseltették magukat, érkezett még csapat a Bakonyból, valamint Torockó testvértelepülésről.

-Hirdetés-

Reggel hat órakor vette kezdetét az esemény, amelyet a falu kisbírója, Kovács Nándor nyitott meg, majd Szőke-Tóth Mihály, Bócsa Község polgármestere tartott egy rövid beszédet, melyben hangsúlyozta a hagyományápoló és a közösséget formáló rendezvények fontosságát. A kötények nyakba akasztása és egy rövid pálinkaköszöntő után, kezdetét vette a verseny a VI. Bócsator Böllére címért.

022

A nagy napon mindenkinek meg volt a maga feladata, a férfiak a disznó megtisztítása után daraboltak, vágtak, töltöttek. A nők sütöttek-főztek, így finomabbnál-finomabb ételek kerültek a zsűri asztalára. Sült vér, sült pecsenye, hurka, kolbász, töltött káposzta mind a disznótoros ételek sorát képezte. Az elkészült ételeket-italokat kóstoló formájában a nagyközönség számára- kóstolójegy ellenében- kínálták a csapatok, így éhes-szomjas ember nem akadt a közelben.

086

Sajnos az időjárás nem kegyelmezett a résztvevőknek és a kilátogató vendégeknek, ugyanakkor az esős, borongós idő sem szegte kedvét a mulatozni vágyóknak, az egész napos jó hangulatról a Jó Laci Betyár gondoskodott, no meg a finom házi pálinkák és forralt borok hosszú sora.  Kulturális program keretein belül, láthattak és hallhattak néptáncot, népzenét, böllérmesét és verset, valamint egyéb népi hangszerek is bemutatásra kerültek a népes vendégsereg előtt.

165

Minden csapat jutalmazva lett fáradságos munkájáért, üres kézzel senki sem tért haza.

 A VI. Bócsator Böllére Murányi József  lett, a Bugaci Betyár Böllérek csapatából.

További eredmények:

Legszebb szúrás díja: Peytu (Pétfürdő)

Legfergetegesebb hangulat díja: Torockói Baráti Kör (Bócsa-Torockó)

Legszebb tanyaudvar: Böllér Baráti Kör (Bócsa)

Legfinomabb töltött káposzta: Bugaci Betyár Böllérek (Bugac)

Legkiválóbb kolbász: Vidám böllérek ( Fischerbócsa)

Legfinomabb sült pecsenye: Refi- Döfi (Soltvadkert)

Legjobb sült vér: Puncurkák böllércsapata (Bócsa)

Legízletesebb hurka: Mangalica Zrt. (Soltvadkert)

Két különdíj is gazdára lelt, Hegedűs László (Alsómonostor) és a Signum Alfa (Izsák) lett jutalmazva.

A zsűri tagjai: Csányi Sándor (mesterszakács-vendéglátós, a Szolnoki Gulyásfesztivál szervezője), Maros Gábor (húsipari szakember), Száva Zoltán (mesterszakács), Varga Zoltán (mesterszakács).

154

Szabó Csaba főszervező (főböllér) köszöni mindenkinek az áldozatos munkáját és közreműködését az idei Böllértalálkozón, valamint kéreti beíratni a naptárba, hogy 2017. november 11-én a VII. Bócsatorra is vár minden kedves érdeklődőt és magát megmérettetni vágyó csapatot és böllért.

Szöveg: Szabó Klaudia

MEGOSZTÁS