Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyi lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget kellett visszahívni – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese.
Nagy Attila szerint a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket. Elmondta azt is, a fagyasztott zöldségeknél nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók, ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra.
A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, s ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket – tette hozzá. Nagy Attila pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A fertőzés – amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott – eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.
Mi viszont összeszedtük, hogy a megelőzés érdekében mi is a teendő:
- Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. Ne feledje! A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsse meg, főzze át, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius-fokot 4, de legalább 2 percig). Ételhőmérővel ellenőrizhető.
- Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tárolhat. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során.
- A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot! Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának. A hűtési lánc ne szakadjon meg!
- A hűtőszekrény belsejét tartsa tisztán, rendszeresen mossa ki és fertőtlenítse. A Listeria a hűtő belsején és rácsain is képes elszaporodni.
- Tartsa be az általános higiénés előírásokat!
Liszteriózis szempontjából „kockázatos” ételek
Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani. Különösen az alábbiak:
- Fogyasztásra kész élelmiszerek.
- Nyers tej és abból készült termékek.
- Lágysajtok (Feta, Brie, Camembert stb.).
- Nyer húst tartalmazó ételek, húskészítmények.
- Nyers halak, füstölt lazac.
- Nyers zöldségből készült saláták.
Forrás: mti.hu, webbeteg.hu