A szilveszteri tűzijáték rossz hatással van az állatokra, akik a közeli petárda robbanásoktól úgy megijedhetnek, hogy kitéphetik a pórázt gazdájuk kezéből, és elmenekülnek. Emellett a riadt, sokkos állapotú kutyák félelmükben haraphatnak is. A kóborrá váló állatok pedig hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagyhatnak, elpusztulhatnak.

-Hirdetés-

Szilveszter közeledtével ismételten felhívjuk a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy gondoskodjanak a saját állataik biztonságos elhelyezéséről, ebben az időszakban kedvenceiket csak pórázon sétáltassák, lehetőség kerüljék az olyan helyeket, ahol az állatok felesleges izgalomnak vannak kitéve. Ugyancsak fektessenek nagy hangsúlyt arra, hogy megakadályozzák az állat közterületre való jutását.

Mind a kutyák, mind a macskák nyakában folyamatosan legyen e néhány nap során nyakörv a gazda adatait tartalmazó bilétával. Mivel a biléta is leeshet menekülés közben, a legbiztosabb megoldás a mikrochip. A kutyatulajdonosok felelős gondoskodása és körültekintése megelőzheti az állatok elvesztését. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és házi kedvencük elveszett, több dolgot is tehetnek annak érdekében, hogy megtalálják őket. Rendszeresen figyeljék a környéket, jelentsék a közeli állatotthonoknak, állatorvosi rendelőknek az eltűnést, szerencsés, ha az eltűnt állatról képet is tudnak küldeni.

Waze Magyarország a Vigyél Haza Alapítvánnyal közösen felrajzolta Magyarország térképére az ingyenes mikrochip-leolvasó helyeket, így már az autósok is könnyen megtalálják ezeket, ha segítenének egy-egy elkószált (chipes) kutya hazajuttatásában. A hálózat sikeres működését segíti továbbá 100 MOL-töltőállomás. a Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala, sok önzetlen kutyabarát hely és az alapítvány önkéntes állatorvosai. Már közel 170 helyen található mikrochip-leolvasó készülék.

Mostantól ha elkóborolt kutyát találtok, a Waze-zel elmehettek a legközelebbi leolvasóhelyre, és segíthettek a hazajutásban. A helyek a Waze-ben „Kutya chipleolvasó” néven kereshetőek, de szokás szerint a „kutya” és a „chip” szavakra is jönnek már a találatok. 

A Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor együttműködésének eredményeképpen létezik egy olyan mobilalkalmazás, melynek segítségével nemcsak elveszett, vagy talált kutyáknak segíthetünk hazajutni, hanem kutyabarát szállást, éttermet, kutyafuttatót találhatunk tartózkodási helyünk közelében, de baj esetén segíthetünk kedvencünknek is.

Az okostelefonokra (androidos telefonra és iPhonra) letölthető alkalmazás, mely az interneten is elérhető (http://w-ebkereso.hu/), számos hasznos funkciót tartalmaz. Segítségével megtalálhatjuk elveszett kutyánkat, vagy segíthetünk hazajutni a talált négylábúnak, de megkereshetjük a legközelebbi mikrochip leolvasó helyet, vagy menhelyet is.

Forrás: http://kutyabarat.hu/

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS