A fehér ruhák története

A fehér munkaruha több iparágban is elvárt, például a vendéglátóiparban, élelmiszeriparban, de még a szépségiparban is. Mégis úgy gondolhatjuk, hogy oka lehet annak, hogy pont fehér, még akkor is, ha egyik területen sem tűnik a logikus választásnak. A séfeknek a paradicsomszósz vagy bármilyen zöldség eltüntethetetlen nyomot hagy a ruhájukon, míg az élelmiszeriparban is különböző makacs foltokkal kell szembenézni. Ennek ellenére mégis ragaszkodunk a fehér munkaruhához, de vajon miért?

-Hirdetés-

A fehér munkaruha alatt először minden bizonnyal az orvosi köpeny ugrik be. Ennek története azonban kirívó, hiszen egészen a 19. századig nem használták az orvosok. Az orvos megjelenése a halállal kapcsolódott össze, így természetes volt, hogy fekete ruhában jártak. Ikonikus festményeken ábrázolják azt is, hogy a pestis idején fekete hosszú lepelben és maszkban dolgoztak az orvosok, majd később általában sötét, fekete öltönyben látták el feladataikat, megfelelve a kor divatjának.

A 19. században bekövetkezett ipari fejlődés hatására már az orvosok is nagyobb tekintélyt kaptak. Nem tekintették többé kuruzslónak, misztikus, ezoterikus dolognak az orvoslást, ahol különböző próbálkozások vannak csak a gyógyításra. A tudomány és tudományos áttörések kaptak szerepet, így a fekete ruhát is lecserélték a tudósok által viselt fehér köpenyre. Ezáltal kerültek be a tudományos körforgásba az orvosok, és lett a tudomány egyik ága az orvoslás.

Az orvosi köpenyen kívül a fehér munkaruha betört a vendéglátóiparba és az élelmiszeriparba is, amelyek mind az iparosodás miatt lettek népszerűek. A fehér szín praktikussága sokak által vitatott, pedig valójában igencsak fontos: a legapróbb, alig észrevehető szennyeződések is kárt okozhatnak akár a termékben, akár a feladat ellátásában! A fehér színű munkaruhán pedig mindez azonnal meglátszik – egy apró folt, kis kilöttyent bor azonnal észrevehető rajta. Az élelmiszeriparban a HACCP rendszer, vagyis a veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok szabályainak, szabványainak kell megfelelni. Ez azt jelenti, hogy a minőségbiztosítási rendszer által kiszabott előírásokat be kell tartani, máskülönben a cég, gyár vagy vendéglátóegység nem üzemelhet tovább. Ennek köszönhető a fehér munkaruha is: azonnal látszik rajta minden szennyeződés!

Ennek előnye, hogy azonnal láthatóvá válik, ha az adott fehér munkaruha megérett a cserére. Gondoljunk csak bele: mi sem szeretnénk, ha a kedvenc éttermünkben olyan séf főzne, akinek nem makulátlanul tiszta a munkaruhája!

Az élelmiszeripari és vendéglátóipari előírások

Az élelmiszeriparban elengedhetetlen a fehér köpeny viselése, amely nyakba akasztós pánttal és megkötős derékpánttal is rendelkezik. Anyagát tekintve poliuretán és PCV, így vízálló, a varrásai is vízhatlanok. Erős, jól szigeteli a hőt, valamint vegyszer- és olajálló, ami különösen fontos ezen a területen. Emellett a fehér munkanadrág, amely szintén vastag és vízálló, és egy bakancs is kötelező viselet az élelmiszeripar területén. Az egyszer használatos eldobható sapka vagy hajháló pedig azért elvárás, mert ezzel lehet csak megakadályozni azt, hogy a hajszálak és a fejbőr hámja, szennyeződése ráhulljon az ételre, összetevőre. Mindezek mellett az egyszer használatos, eldobható gumikesztyű használata is szabályzati előírás, valamint a szájat és orrot eltakaró arcmaszk is!

A vendéglátóiparban szintén szükséges a fehér köpeny viselése, a fehér munkanadrág, valamint elmaradhatatlan a séfsapka. Ezek a munkaruhák könnyen tisztíthatók, és mindenképp legalább 60, de akár 90°C-on érdemes őket mosni. Ennél alacsonyabb hőmérsékletű mosás nem fogja azt a ragyogó tisztaságot garantálni, amelyre szükség van.

A szépségipar fehér munkaruhái

A szépségipar munkaruhái alapvetően megbízhatóság, hitelességet, tisztaságot sugallnak. Akár wellnessről, akár kozmetikai, masszázs szolgáltatásról van szó, a kényelmes, zsebekkel felszerelt, praktikus munkaruha elengedhetetlen. Akár napi 10-12 órát is dolgoznak a szépipar szakemberei, így fontos, hogy a köpeny és munkanadrág mellett kiemelt figyelem kerüljön a kényelmes munkacipőkre. Ez utóbbiak lehetnek klumpák vagy papucsok, attól függően, mi az igény. Bár ezekre a ruhákra nem vonatkozik olyan erőteljes szabályozás, mint az élelmiszeriparban vagy vendéglátóiparban, mégis fontos, hogy figyeljünk a megjelenésre.

MEGOSZTÁS
Írta: vira