Március 22-én rendezték meg Kaskantyú Hegyközség szervezésében, a kaskantyúi Polgármesteri Hivatal támogatásával a hagyományos Bor- és szalámi versenyt a Polgármesteri Hivatalban.
A versenyen 39 bor versenyzett, amiből 23 fehér, 10 rozé és 6 vörösbor minta volt.
A 16 szalámi tétel közül 2 fehér és 14 paprikás terméket kóstolt a zsűri – közölte Filus János a hegyközség elnöke, aki a verseny fő szervezője volt.
A borbírálatot Dósa Sándor, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke vezette és értékelte. Elmondta, hogy a bemutatott tételek szépek, jól kezeltek voltak, és tükrözték a jó évjárat hatását. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 13 aranyérem született.
Az aranyérmes borok között fehér kategóriában az alábbi eredmények születtek:
- helyezett: Dr. Filus Erika – Kövidinka 2023. évjáratú száraz,
- helyezett: Supka Sándor – Kövidinka 2023. évjáratú száraz,
- helyezett: Torgyik József – Irsai Olivér 2023. évjáratú száraz,
Különdíjas: ifj. Kiss Tibor – Generosa 2023. évjáratú száraz bora lett.
A szalámi bíráló bizottságot Turú Gyula helybéli termelő a bizottság elnöke vezette és értékelte.
Jó volt az időpont a termékek kóstolására, mert az őszi-téli készítésű szalámik ízei már szépen összeértek, kellőképen kiszáradtak, szépen szeletelhetőek voltak – emelte ki az elnök. Mivel zömében paprikás szalámik voltak, a felhasznált paprika minősége döntően befolyásolta a végeredményt.
Végeredmény:
- helyezett: Schnürlein József boróka ízesítésű fehér szalámija
- helyezett: Vincze Gábor paprikás szalámija
- helyezett: Nemes Sándor paprikás szalámija lett.
A verseny és az eredményhirdetés után a vacsora következett. A ragulevest Szegné Juli és unokája Szeg Szonja készítette, a birkapörköltet Kiss Tibor és ifj. Turú Gyula főzte nagy szakértelemmel.
Az estét jó hangulatú beszélgetés, és természetesen a minták kóstolgatása zárta.
Szöveg: Filus János
Fotók: Polgármesteri Hivatal, Kaskantyú Hegyközség
Fotógaléria: