Több mint tízéves hagyományra visszatekintő kerámia- és tűzzománc-alkotótáborok és szakkörök foglalkozásain készült alkotásokból nyílt tárlat a Városi Könyvtár és Művelődési Házban, szeptember 27-én.

Az intézményben heti rendszerességgel működő kerámia- és tűzzománc-szakkörök mellett több mint 10 éve szerveznek nyári alkotótábort, ahová várják a felnőtteket és középiskolás diákokat.

-Hirdetés-

A foglalkozások sikerét az is bizonyítja, hogy egyre több alkotni vágyó keceli és vidéki látogatja rendszeresen a foglalkozásokat, táborokat.

A kiállítást a Népművészet Mestere címet viselő Kovács László fazekasmester nyitotta meg.

A kiállítást Kovács László fazekasmester nyitotta meg

A tárlaton 19 alkotó mutatta be munkáit: Ba Zsuzsi, Bagi Rita, Ferró Andrea, Hortobágyi Julianna, Kovács Anna, Kovács Ilon, Körmendiné Kozári Ibolya, Mándityné Borbényi Anna, Matos Maja, Mikó Imréné Zsuzsa, Molnár Éva, Palástiné Haszilló Enikő, Palástiné Cserni Márta, Pálinkásné Rózsa Anita, Senduláné Lavati Éva, Szentgyörgyi Erika, Tolnai Izabella, Tusoriné Szóráth Klára, Vinek Klára.

A kiállítást szemlélve kiválóan megmutatkozik a kitartó, lelkes alkotómunka és kreativitás, amelyek eredményeként igazán reprezentatív művészi kép tárul a látogatók elé.

Igazán reprezentatív művészi kép tárul a látogatók elé

A kész alkotásig vezető útról Kovács László beszélt. Miként válik láthatóvá, megfoghatóvá a kezekben rejlő teremtő erő, hogy a tervezés nem elegendő az alkotáshoz, az anyag sajátosságait, tulajdonságait megértve lehet bárki képes maradandót készíteni. Azt is megtudhattuk – mint ahogy a kiállítás címe is elárulta –, hogy a végeredmény minden esetben a kemencében dől el, azaz az utolsó égetés sikerén múlik.

Kerámia- és tűzzománc-alkotótáborok és szakkörök foglalkozásain készült alkotásokból nyílt tárlat, Kecelen

László így fogalmazott: „A felszálló füsttel egy időben egy anyag tűnik el világunkból visszavonhatatlanul. A katlanban a négy őselem, a víz, a föld, a levegő és a tűz összeölelkezéséből egy új anyag születik, a kerámia. Hírnök is egyben, hogy a végtelen idővel együtt vigye hírül a jövőnek az embert, aki alkotott.” Ami éppúgy igaz a tűzzománc alkotásokra is, mint a kerámiákra.

Az alkotótáborok és szakkörök művészeti vezetője: F. Mencsik Rita köszöntőjében utalt rá, hogy szavak nélkül is lehet információt, örömöt közvetíteni, amire bizonyítékul szolgálnak a tárlaton látható munkák.

Az alkotótáborok és szakkörök művészeti vezetője: F. Mencsik Rita

Gálfi András, a nádudvari kézműves iskola alapítóját idézte: „A legnagyobb öröm az alkotásban a felszabadult, vég nélküli játék, új utak nyitása és az örömszerzés a másik ember számára.”

A megnyitón közreműködtek a keceli Musical Stúdió növendékei, felkészítőjük Illésné Márin Éva tanárnő.

A megnyitón a keceli Musical Stúdió növendékei is közreműködtek

A tárlat október 16-ig látogatható.

 

Szöveg, fotók: Ferró Zsófi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira