Medvehagyma szezonban „kötelező” darab. A hajtogatott pogácsa készítése időigényes, de érdemes rááldozni az időt!
Langyosan abbahagyhatatlan.
Hozzávalók 2 tepsihez:
-50 dkg liszt
-25 dkg kacsazsír (vagy vaj)
-0,5 dl tej
-25 g friss, vagy 5 g szárított élesztő
-1 kiskanál cukor
-20 dkg tejföl
-1 csapott evőkanál só
-1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
-15 dkg puha vaj
1 nagy csokor medvehagymalevél
10-15 dkg reszelt sajt a tetejére (opcionális)
Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a kacsazsírral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tejfölt, sót és egy tojást. Jól kidolgozzuk a tésztát és fél óráig hűvösben pihentetjük.
A medvehagymaleveleket megmossuk, konyhai papírtörlőn megszárítgatjuk és felaprítjuk.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, megkenjük puha vajjal (majdnem az egésszel), rászórjuk a vágott medvehagymát (majdnem az egészet), gondolatban a tésztát három részre osztjuk, jobbról és balról is a középső részre hajtjuk. Az így kapott csíkot is megkenjük vajjal és megszórjuk az aprított medvehagyma maradékával, majd a tésztát fentről és lentről is visszahajtjuk.
Letakarjuk egy konyharuhával és hagyjuk hűvös helyen 30 percig pihenni. A nyújtást és hajtogatást (kenés nélkül) még 2x megismétljük, közte 30 perc pihentetéssel. Végül kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetjük és hagyjuk őket 20- 25 percig pihenni (a szaggatásnál leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, mindaddig, míg a tészta el nem fogy).
Sütés előtt a tojás sárgáját elkeverjük egy kortynyi vízzel és ezzel lekenjük a pogácsák tetejét, ügyelve, hogy a tojás ne csorogjon le a pogácsák oldalán. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, majd 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 17-20 percig sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni.
Recept: Gyepes Gabojsza