Gólya Roadshow volt Kiskőrös környékén

2016. június 24-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kiskunsági Nemzeti Park támogatásával és a Magesz-Trans Kft. segítségével Kiskőrösön és Akasztón fehérgólya-fiókákat gyűrűzött.

-Hirdetés-

Kiskőrös belterületén felkeresték az összes gólyafészket ahol három fészekben 11 fióka nevelkedik. Itt mindegyik gólyafi lábára színes jelölőgyűrűt helyeztek. Kiskőrösön a fiókaátlag 3,66 lett. 2 db 4 fiókás, 1 db 3 fiókás fészek volt, Akasztón, kereken 20 fészekben van sikeres költés.

19 fészekhez sikerült feljutniuk a darus kocsi segítségével. Ebből kettőben a fiókák (2-2) még túl kicsik voltak a gyűrűzéshez, így Akasztón 17 fészekben 56 kisgólyát sikerült egyedi azonosítóval ellátniuk. Itt a fiókaátlag 3,2 volt. Továbbá két öreg madár gyűrűjét is leolvasták. Az egyiket Homokmégyen fiókaként Tamás Ádám jelölte. A másik madarat innen kb. 700 km-re Németországban gyűrűzték.

Az egyik fészekben két fióka lába a fészekbe hordott zsinór miatt teljesen összeakadt. A zsinórokat sikerült eltávolítani, remélhetőleg a kisgólyák sikeres kirepülnek.

Külön köszönet illeti még az akasztói Főnix Klubot a nagy hőségben felkínált hideg üdítőkért és az ott elfogyasztott ebédért és Godzsa Anikónak a logisztikai feladatokban végzett segítségéért !

 

MEGOSZTÁS