Darabokban vitték el a Szomorú katona szobrot

Ma délelőtt került sor az első világháborús emlékmű elszállítására Kiskőrösön. A „Szomorú katona” szobor most egy alapos restaurálást követően, az új városközpont frekventált helyén kerül újra felállításra.

-Hirdetés-

Az eredetileg 1924-ben felavatott emlékművet az 1960-as években, a városközpont átalakításakor, érthetetlen okokból a város szélére, a katolikus temető előtti parkba helyezték át. Az elmúlt év során, amikor a kiskőrösi városközpont felújítása megtörtént, nagyszámú lakossági jelzés érkezett, arra vonatkozólag, hogy ideje lenne már az első világháború kiskőrösi áldozatainak emléket állító szobrot visszahelyezni a központba.  A képviselő testület egyhangúan támogatta a kezdeményezést, pályázatot adtak be a szobor felújítására és az áthelyezés költségeire. A pályázat nyertes lett, így a szobor most felújításra és áthelyezésre kerülhet. Az új helye az Országzászló mellett, a kialakított emlékparkban lesz, ezzel egyfajta első világháborús emlékhellyé válhat, amely a háború kiskőrösi áldozatainak, valamint a Trianoni békeszerződés következményeinek állít emléket.

Ma reggel Rózsa Tibor kőfaragó és csapata, szakszerűen, a helyszínen eredeti elemeire bontotta a szoboralkotást, majd a daruzást követően a műhelyébe szállította, ahol megkezdődhet a restaurálás. Ezt követően, az új helyén állítják össze az emlékművet. A szobor újraavató ünnepsége 2016. november 13. (vasárnap) lesz, amely egy egész napos első világháborús katonai hagyományőrző emléknap keretében történik meg.  Családi programok, kiállítások, katonai bemutatók és természetesen gyermekprogramok várják majd az érdeklődőket.

Addig is itt a szobor elszállításáról készült fotógaléria.

MEGOSZTÁS