56-os emlékszoba nyílt Kiskőrösön

A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület rendezésében évek óta szerveződnek kisebb-nagyobb várostörténeti témájú rendezvények.  A szervezet tagjai 2010-óta gyűjtik a régi dokumentumokat, fotókat, képeslapokat, megsárgult leveleket, amelyek Kiskőrös történetének egy-egy apró, de annál fontosabb darabját alkotják. A több mint fél évtizedes munka eredményeképpen, mára több mint 60 ezer (!) darab digitálisan (tehát számítógépen) tárolt értékes dokumentummal rendelkeznek, amelyből létrehozták a Várostörténeti Digitális Archívumot.

-Hirdetés-

img_5597

Az egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára újfent egy érdekes kiállítással jelennek meg a közönség előtt.

Létrehozták Kiskőrösön az 1956-os emlékszobát, amely a Petőfi Sándor Városi Könyvtár emeletén tekinthető meg nyitvatartási idő alatt.

A teremben felállított 8 darab hatalmas tablón rengeteg fotó és dokumentum másolatot találhat a látogató, amely a második világháború lezárásától, a Rákosi-diktatúrán át, egészen az 1956-os forradalom kitöréséig és annak leveréséig mutatja be az események kiskőrösi vonatkozásait. A tablók szövegét Turán István kiskőrösi történész írta, a fotókat az egyesület archívumából válogatták össze.

img_5604

img_5598

 

 

A kiállításon megelevenedik előttünk a háborút követő élet Kiskőrösön, a diktatúra esztelen mezőgazdasági átszervezései, a szovjet katonai megszállás legfontosabb történései, és természetesen a forradalom- és szabadságharc idején megtörtént kiskőrösi események leírását is megtalálhatjuk.

Érdemes megtekinteni a kialakított emlékszobát a Könyvtár emeletén és a kiskőrösi helytörténeti gyűjtemény egyik termében!

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

1956_emlekev_logo_cmyk

MEGOSZTÁS