Szoboráthelyezésekről döntött a Képviselő testület Kiskőrösön

A Kossuth Lajos szobor is áthelyezésre kerül.

-Hirdetés-

A tegnapi Képviselő testületi ülésen döntött a kiskőrösi önkormányzat a Szomorú katona, valamint a Kossuth szobor áthelyezéséről, a városközpontba.

Az első világháborús emlékmű, amely a Szomorú katona néven ismert Kiskőrösön, még a nyár során nyert pályázati forrást felújításra.

szomorukatona2

 

 

 

 

 

 

 

 

A 170 centiméter magas posztamensen, a puskájára támaszkodó első világháborús katona szobrát Damkó József készítette 1924-ben. Az 1960-as években kiköltöztették a város szélére, a katolikus temető elő. A városközpont 2014-2015-ös felújításakor került szóba a szobor visszahozatalának kérdése is, mivel éppen 100 évvel ezelőtt zajlott a világháború és egyfajta centenáriumi kezdeményezés indult el a szobor áthelyezésével kapcsolatban. A felújítási  munkálatokat Rózsa Tibor kőfaragó és csapata végezte az idei nyártól. A szobrot új helyén, az Országzászlónál kialakított emlékparkba helyezik át napokon belül. A hivatalos újraavató ünnepségére 2016. november 13-án 17:00-kor kerül sor.

szomoru-katona-avato-reklam

A másik szobor, amelynek az áthelyezéséről döntött a testület a tegnapi napon, az a régi Járási Hivatal előtt álló Kossuth szobor.

A szobor eredetileg a néhai Kossuth Szakszövetkezet Dózsa György úti irodaépülete előtt állt, majd a kétezres évek közepén, a Szövetkezet maradék ingatlanjainak eladásakor, a szobrot áthelyezték a mai Bíróság épülete elé.  Egykor a Lenin szobor volt ezen a helyen…

A felújított főtéren, az Áruház előtt kialakításra került egy szobrok részére fenntartott terület. A Bem József szobor, már ide került 2015-ben, mögötte még 2 szobornak alakítottak ki helyet. A tegnapi napon úgy döntött a képviselő testület, hogy a Kossuth szobor idehelyezésével egyfajta 1848-as szoborcsoport alakítható ki, amely a meglévő Bem, majd a rövidesen idekerülő Kossuth szoborral indul. A harmadik, vélhetően 1848-as témájú szobor elkészülése még várat magára. Nem dőlt még el az sem, hogy kinek a szobra legyen itt.

img_5608

MEGOSZTÁS