A kiskőrösi Kothencz Judit is versenyzett a Konyhafőnök címért

Új csapat kezdte meg a versengést A Konyhafőnök címért és a tíz millió forintos fődíjért szeptember 26-án este az RTL Klub A konyhafőnök című műsorába. A játékosok között volt a kiskőrösi Kothencz Judit is.

-Hirdetés-

14881663_10211171099852817_1691335692_o

 

Judit azt mondta, nem készült tudatosan előre a versenyre, azzal a tudással indult, amit az elmúlt két év alatt elsajátított. Mindig egészségtudatosan élt, rendszeresen sportolt. Ez az életmód és talán édesanyja harcsapaprikása indította el azon az úton, hogy ő is nap, mint nap elkezdje próbálgatni „szárnyait” a konyhában. Egyre szívesebben töltötte szabadidejét főzéssel.

– Igazából két éve kezdett betörni az életemben a gasztronómia világa és akkor jöttem rá arra, hogy igen ez engem nagyon érdekel és próbáltam egyre közelebb kerülni hozzá – meséli Judit, – egy étteremben dolgoztam ezelőtt (sőt még a forgatások ideje alatt is), mint adminisztrátor. Szabadidőmben sokszor látogattam be az étterem konyhájába, ahol nagyon megfogott és inspirált az, hogy a szakácsok egy alapanyagból mi mindent ki tudnak hozni és láthattam mennyi féleképpen lehet közelíteni egy adott ételhez.-

Két év gyakorlás a gasztronómia világába viszonylag kevés időnek tűnhet ahhoz, hogy az ember részt merjen venni egy olyan tehetségkutató versenyen, ahol hobbiszakácsok versenyeznek egymással.– Merj nagyot álmodni! Megpróbáltam kilépni megszokott komfortzónámból és megvalósítani önmagam. – Ezzel a dicséretre méltó jelmondattal indult el Judit a műsorban, hogy megpróbálja elnyerni A Konyhafőnök címet. Való igaz, hogy az emberek nagyon nehezen mozdulnak ki a megszokott komfortzónájukból, bármilyen területet is vegyünk szemügyre, de az esetek többségében én is úgy gondolom, hogy ez megéri. NE csak azért éljünk, hogy létezzünk és dolgozzunk, hanem álljunk készen egy nagyobb kalandra, ahol jóval több élmény várhat ránk.

14876103_10211171088532534_855786192_o

 

Magára a versenyre való bejutás is egyfajta visszaigazolás lehet arra, hogy jó helyen vagyunk, és jók lehetünk abban, amit csinálunk, hiszen itt is egy többkörös előválogatás után lehet bekerülni a műsorba, ahonnan több ezer emberből a 40 legjobban teljesítő juthatott tovább. A 40 embert osztották el négy elődöntős hétben. A harmadik hét elődöntőjében Judit 5 versenytárssal kezdhette meg a küzdelmet a továbbjutásért.

A verseny első megmérettetése a saját kedvenc alapanyagból elkészített étel lett volna, amikor is a műsor zsűri tagjai vittek egy olyan csavart a műsorban, ahol ki kellett cserélni az alapanyagot mindenkinek a mellette állóéval.

14876216_10211171087892518_258167578_o

– Abban a pillanatban lefagyott mind a hatunk arcáról a mosoly, hiszen fejben mindannyian készültünk egy adott recepttel, amivel megmutathatjuk, hogy mi is a mi íz világunk és mi az, amit mi valójában szeretnénk elkészíteni. Amikor az egyik zsűritag Zé kimondta, hogy az alapanyagot cseréljük meg, akkor hirtelen egy sokkhatás ért, hiszen felálltál egy koncepcióval és az egy minutum alatt a kukában landolt. Megkaptad a versenytársad alapanyagát és annyi időd volt rá, hogy újragondold azt, hogy milyen ételt készítesz belőle. Még szaladtál le a piactérre, ahol 7 percet tölthettél el és ez idő alatt kellett a megfelelő hozzávalókat összeválogatni. Az újabb sokkhatás akkor ért, amikor bejelentették, hogy az adott feladatra 60 perc áll rendelkezésre. Az is nagy kihívás, amikor kamerák kereszttüzében vagy egy vadidegen konyhában, vadidegen konyhai felszerelésekkel, hiszen otthon hozzá vagy szokva a turmixgépedhez, a sütődhöz, nem tudod, hogy a különféle eszközökért hova nyúlj, stb. Aki a tévében nézi, nem is gondolja, hogy mennyire más ez a helyzet. –

14876264_10211171338738789_1808841119_o

Ebben a feladatban a kreativitáson volt leginkább a hangsúly, amelyben Judit úgy gondolom sikeresen helytállt, még ha a zsűrit a teljesítménye nem is kápráztatta el.

A 2. feladat ennél jóval összetettebb volt. Sárközi Ákos michelin-csillagos séf tányérját kellett lemásolni a versenyzőknek. Ebben a körben minden egyes apró mozdulatot alaposan meg kellett jegyezni az elkészítéstől egészen a tálalásig, amelyben Judit sajnos hibát követett el. Wossala Rozina (zsűritag) értékelésében elhangzott, hogy igazán kár érte, hisz a feladatot teljesítette, mindent megcsinált, amit kellett, mégis jobban oda kellett volna figyelni az apró részletekre. Juditot a Séf Úr figyelmeztette, hogy nem a megfelelő mennyiségű répát készítette el a püréhez, így újra répát kellett főznie, ami miatt megcsúszott az idővel és a püré darabos maradt. Judit így emlékszik vissza a történtekre:

– Az utolsó 5 percben kicsúszott a lábam alól a talaj. A pürém se sikerült krémesre, a hal nem hűlt vissza kellőképpen, hogy szépen tudjam szelni. Kapkodnom kellet, hogy be tudjam fejezni a feladatot. A zsűri úgy döntött, a verseny, számomra itt véget ért. A kötényt fájó szívvel letettem és elköszöntem. Nagyon rossz érzés volt elsőnek kiesni a 3. heti elődöntőből. Egy kissé csalódott vagyok, de az egyik szemem sír, a másik nevet, mert itt lehettem és tanulhattam és nekem ez hatalmas élmény volt. –

14881230_10211171090892593_1707684068_o

 

Judit elmondása alapján csakis pozitív élményekkel távozott a műsorból. Nem bánta meg, hogy jelentkezett. Igaz hogy az elődöntőben kiesett, de az is egy fajta győzelem, hogy ő odáig eljutott.

– Egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb, hogy Sárközi Ákostól tanulhattam, aki szakmailag számomra egy hatalmas példakép. Nekem, már ezért megérte. –

Kothencz Judit jövőbeni tervei között szerepel, hogy minél jobban elmélyüljön a gasztronómia világába, nagy álma, hogy egyszer majd saját éttermet nyisson. Azt hiszem Juditot egy új oldaláról ismerhettük meg, és nem kizárt, hogy ezzel kapcsolatban még láthatjuk, és olvashatunk róla a jövőben.

Gratulálunk a műsorban való szerepléséhez, álmai megvalósításához sok sikert kívánunk!

-LA-

 

 

MEGOSZTÁS