A kopjafánál emlékeztek ’56 áldozataira Kiskőrösön

Gyertyagyújtással emlékeztek 1956 áldozataira a kopjafánál, Kiskőrösön. Szappanos Tamás szavalásával kezdődött a megemlékezés.

-Hirdetés-

Azután Fodor Tamás tanár úr beszéde következett. Elmondta, hogy 1956.november 4-én hajnali 4:15-kor kezdődött, hogy a szovjetek megtámadták a magyar fővárost a Forgószél hadművelet keretében. Bár korábban hitegették a kormányt a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról, valójában viszont erősítések érkeztek a már itt állomásozókhoz. 

A magyar csapatok helyzete szinte kilátástalan volt a szovjetekével szemben, mind a felkészültséget, mind a fegyverzetet illetően. Dunaújvárosban és Pécsett is történtek komoly rajtaütések.

Kiemelte, hogy nem csak arról a körülbelül 229 kioltott emberéletről kell megemlékezni, hanem azok hozzátartozóikról is – akiknek még azt is megakadályozták, hogy a halottjaik sírhelyeiről tudomást szerezzenek – , az új típusú koncepciós perek által börtönbe zártakról, illetve mindenkire, akiknek élete fájdalmasan megnehezült az 1956-os események hatására.

Hangsúlyozta, hogy áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen ők a független, demokratikus Magyarországért harcoltak.

 

Fotók: Orcsik Zalán

MEGOSZTÁS