Soltvadkerti lett az év természet fotósa!

Immár 24. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát.

-Hirdetés-

Az Év Természetfotója 2016-ban a soltvadkerti Daróczi Csaba: Kék és narancssárga című fotója lett . 
A fotográfus több kategóriában is díjat kapott a pályázatra beküldött fotóival.

termfotodcs650x417
Daróczi Csaba: Kék és narancssárga

A 2016-os megmérettetésen a zsűri több mint 3000 képből válogatott, és az utolsó fordulóban is 125 jó kép versengett a díjakért.

Selmeczi Dániel: Citromromcápa portré
Selmeczi Dániel: Citromromcápa portré

Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke néhány technikai érdekességre hívta föl a figyelmet: „Egyértelműen látszik a digitális fotózás teljes térnyerése. Idén már egyetlen analóg pályamunka sem érkezett! A szenzorok fejlődése is jól tetten érhető, hiszen egyre nagyobb méretű képeket kapunk, volt köztük 100 MB-nál nagyobb is, de a legextrémebb egy 1,2 GB-os összetett csillagászati kép volt. A döntőbe jutott képek 34 százaléka ISO 800 vagy magasabb érzékenységgel készült. A természetfotónál (is) fontos a látvány kiemelése: a döntősök 30 százaléka 200 mm-nél hosszabb gyújtótávolságú objektívet használt, míg a 10-20  milliméteres szupernagy-látószögű objektívek aránya 23 százalék volt.”

fenyaz-ejszakabantcs

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt.

A pályázat anyagából szerdától kiállítás is látható a Magyar Természettudományi Múzeumban. Kováts Botond, a Canon Hungária Kft. vállalati és marketing kommuniukációért felelős vezetője elárulta, a tárlat 125 fotója összesen 204 milliárd képpontot tartalmaz, kinyomtatásukhoz 4,5 liter festékhez volt szükség. Az Alexandra Könyvkiadó a korábbi évek gyakorlatához hűen ezúttal is a albumot jelentetett meg a pályázat legjobb képeiből.

A pályázat további képeit itt lehet megtekinteni: http://naturart.hu/

Forrás: ng.hu
népszava.hu

MEGOSZTÁS