“Ne legyen harmadik!” – Dr Zacher Gábor a szenvedélybetegségekről

A 3 éves kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda meghívására érkezett péntek este Kiskőrösre Dr Zacher Gábor toxikológus, aki a mai droghelyzet témájában tartalmas előadást tartott.

-Hirdetés-

“Minden tiszteletem a fiataloké, akik képesek péntek este eljönni egy ilyen előadásra…” – ezzel a nyitással rögtön közelebb került a hallgatósághoz, és megállapította, hogy a jelenlevők nagy része –kor szerint tekintve – pont azon csoportba tartoznak, akik a drogok felhasználói.

img_2947

A megelőzéssel kapcsolatban elmondta, hogy a drogokról való információátadás igenis fontos, de még fontosabb az otthoni prevenció. Mi szükséges ehhez? Az, hogy a szülő megismerje a saját gyerekét! Hogy ne csak arról essen szó, hogy hanyast kapott az iskolában és hogy mikor írják a következő dolgozatot, hanem beszélgessenek bármiről! Hallgassák meg egymás véleményét, osszák meg egymással a gondolataikat, ütköztessék a meglátásaikat és legyenek közös programjaik, mert csak így tud épülni a szülő-gyermek közötti kapcsolat. Így lehet tanulni egymástól (igen, a szülő is a gyerektől) és így lehet példát mutatni, értékrendet átadni, hogy a gyerek tudjon NEM-et mondani drogokra! Célok és jövőkép nélkül ugyanis elég nagy az esély arra, hogy az ilyen emberek a drogok világa felé fordulnak…

A kábítószerekről egy dolgot kell tudni: megváltoztatnak bennünket. Az alkohol ráadásul úgy, hogy észre sem vesszük a változás folyamatát. Hiszen egy feles után az ember még teljesen rendben lehet, a második után már elkezd lazulni és oldottabb állapotban szórakozni, de a harmadik után már elkezdődnek a bajok… Ezért mondja azt Zacher Gábor: „Ne legyen harmadik!”.

img_2963

 

Ezen kívül szó esett a különböző fajta drogokról, azok terjedéséről, illetve elárulta, hogy az újfajta szerek magzati hatásairól csekély információik vannak. Napjainkban egyre több féle droghoz, designer droghoz vagy úgynevezett kombinált hatóanyagú szerekhez lehet hozzájutni, amelyek pontos összetevőit (még) nem tudják! Magyarországon egyébként összesen 6db olyan gép van, amely analitikus vizsgálattal képes megállapítani egy adott szer hatóanyagait.

Felvázolta, hogy a szenvedélybetegségeknek igen színes a skálája: míg a szerencsejáték-függők kb 150 ezren vannak a mai Magyarországon, az alkoholfüggők 80 ezren, a drogfogyasztók „csak” 20 ezren, és akkor még nem is volt szó az orrcsepp-függőkről és azokról, akik talán nem is tudják hogy „függők” (ilyenek azok, akik az úgynevezett benzodiazepineket fogyasztják, amelyek erős nyugtató vagy görcsoldó hatással rendelkeznek).

img_2986

Amikor egy „kábszeres” ember jelenik meg az utcán, rögtön mindenki elítéli őket, de ha belegondolunk, az ilyen embereknek olyan problémái vannak, amelyre ők valamiért akkor ezt a „megoldást” találták. Vannak például „szegénységi droghasználók”, akik az úgynevezett „pszichoszociális gettó” hálójába vannak ragadva, mert nincs előttük egy példakép(szülő!), aki értéket mutatna neki, így ő sem lát magának (pozitív) jövőt. Nem tud kitörni. Drogból pedig fogja, és megveszi az olcsót. Így is lehet valakiből drogfelhasználó.

img_2977

Dr Zacher Gábor nem szeretné védeni a kábítószerrel élő embereket, de többször kiemelte, hogy a szülőknek életérzésekről (is) kellene beszélgetnie a gyerekkel és hogy mutasson és átadjon egy olyan értékrendszert, amelynek birtokában képes legyen a gyerek NEM-et mondani a drogra.

MEGOSZTÁS