Több, mint tízezer látogatója volt idén a jubileumi 30 éves FLORA Virágfesztiválnak Kecelen, amelyet immár 14.alkalommal kötnek össze az Országos Fazekas Kiállítással.
A megnyitót – stílusosan – egy harminc éves magyar tehetség, Veres Mónika (Nika) nyitotta meg csodálatos hangjával.
A megnyitóról és az első napról röviden korábbi cikkünkben olvashatnak:
https://vira.hu/esemeny/2016/12/03/javaban-zajlik-a-jubileumi-flora-viragfesztival/ 

-Hirdetés-

A december 2-4 között megrendezett fesztiválon nem csak a szebbnél-szebb virágokat és -akár világító- virágkompozíciókat csodálhattuk meg, de igazi gasztronómiai élményekben is részesülhettek a kilátogatók. Halmos Mónika gasztrobotanikus ehető virágait, Boda Zsuzsa virágos-gyümölcsös pohárkrémjeit illetve a helyi és környékbeli árusok saját készítésű mézeit, lekvárjait, húskészítményeit is meg lehetett kóstolni és vásárolni.

_dsc3181

Ha már növények, akkor nem maradhattak ki a sorból a gyógynövények sem, amelyek gyógyító hatásairól a rendezvény egyik védnökétől,a bükki füvesembertől, Szabó Gyuri bácsitól hallhattunk előadást. Kígyózó sorokban álltak sorba termékei megvásárlásáért.

_dsc2962

A szombati nap a keceli “Érték-tárlat” megnyitójával kezdődött, ahol Haszilló Ferenc Kecel Város polgármestere adott át díjakat és emléklapokat azoknak, akik ötleteikkel és munkáikkal a keceli értékeket bővítették. Rimai Viktória, egy helyi fiatal tehetség dalcsokrával tette színesebbé az eseményt. Idén az igazi, régi, hagyományos kalács receptje is felkerült az értékek listájára, amelyet a megnyitó végén meg is lehetett kóstolni.

img_1839

A több éve összegyűjtött fazekas termékek állandó kiállításának megnyitójára is sor került. Szalagot vágott Imre Károly a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatója, Haszilló Ferenc polgármester és Kovács László kovácsmester. A programon a hangulatot a Kovász zenekar biztosította.

Évek óta Rideg László a megyei közgyűlés elnöke nyitja meg a Fazekas Kiállítást, amely idén sem volt másképp. Védnöke Imre Károly, aki 13 szakmai díjat és 1 közönségdíjat osztott ki.

dsc_0051

Közben a színpadon meghallgathattuk Kovács Mariann orchideákról szóló előadását, illetve idén is megnézhettük Gombás Attila virágkötészeti bemutatóját, a kicsik pedig közben tökfaragást és tökszínezést tanulhattak Kalmár Benedektől.

A vasárnapi napon mindenki az ünnepi tortára várt, de előtte a hangulat fokozása érdekében operett és musical slágereket hallhattunk Gébl Nóra és Szávuly Bence előadásában. A két fiatal tehetség igazán színvonalas műsort adott.

img_2416

A három napos fesztiválon többek között volt Dutra-kiállítás, Jobb agyféltekés rajzkiállítás. Keceli kézművesek portékáit is meg lehetett vásárolni illetve a keceli Astron óragyártó is szeretettel és nagy akciókkal várta a vásárlókat.

A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola tanulói pedig a Virágfesztivál Kiskertépítő pályázatán értek el több dobogós és különdíjas eredményt.

Természetesen a Mikulás is végig jelen volt a fesztiválon és örömmel osztogatta szaloncukrait kicsiknek és nagyoknak is. Aki pedig bátorkodott fotózkodni az élőszoborral, az egy szál színes virággal térhetett haza.

Az esemény mind a három napját gyertyagyújtással zárták.Az utolsó napon a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében az általános iskola  legfiatalabb tehetségei német nyelven énekelték karácsonyváró dalaikat, majd a gyertyákat a keceli polgármesterrel együtt gyújtották meg.

Az idei év még a tavalyinál is több látogatót hozott a fesztiválra, reméljük, hogy jövőre is ugyanilyen jó hangulatú, színes programokban lehet része mindenkinek, aki kilátogat.

Fotók: Bíró Róbert
           Eiler Petra
           Kovács Gyula
           Orcsik Zalán


           

MEGOSZTÁS