Kiskőrösön tartott előadást Csizmadia Róbert pár-és családterapeuta kedden este, a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

-Hirdetés-

dsc_0286

Az előadó – többek között – arra a kérdésre kereste a választ, hogy hogyan tud egy párkapcsolat jól működni? Hiszen – a kutatók szerint – nem létezik párkapcsolat konfliktusok nélkül. Na de, hogyan tudja a pár kezelni a konfliktusokat és mit tudnak kezdeni azokkal a problémákkal, amelyek állandóan fennállnak?

Csizmadia Róbert „A nagy ötös” (Big 5) személyiségmodell mentén közelítette meg a témát, amelyet a következő pontok szerint kategorizált:

  1. Társasági: mennyire társaságkedvelő az egyén
  2. Változás: milyen mértékű a változás iránti tűrőképessége
  3. Rendszeresség: mennyire kitartó a napi munkában, hogy céljaiért dolgozzon stb.
  4. Együttműködés: mennyire hajlamos a kompromisszumokra
  5. Érzelmi stabilitás: stresszes szituáció esetén, ha nyomás alatt áll milyen mélységben és nagyságban megy át a negatív gondolatokon

Ezeknek a faktoroknak a mai napig több elnevezése is van, ezért a tartalmuk is vitatott. Az viszont tény, hogy van néhány nagy jelentőségű tulajdonság-együttes, amit alapvető személyiségvonásként lehet értelmezni. Ezek alapján bárkit könnyebben ki tudunk ismerni valamint ez előnyünkre válhat bármilyen társas kapcsolat fejlesztésében.

dsc_0273

Az előadás során szó esett arról is, hogy a párunk rossz tulajdonságából jót is lehet faragni, például: attól hogy valaki lassú, az lehet azért van, mert alapos.

 

A kompetenciál-alapú munkamegosztást/ szereposztást tartja a legmegfelelőbbnek, amelyben a felek azt csinálják, amihez a legjobban értenek: például az végzi a főzést aki valóban szeret (és tud is) főzni, az tereget aki szeret és szebben tud stb…Tehát, ennek az az előnye, hogy a felek többnyire olyan szerepeket kapnak, amelyeket valóban szeretnek végezni.

Statisztikai adatok is előkerültek arról, hogy a boldog és boldogtalan párok milyen szereposztásban élnek (tehát a hagyományos vagy az egyenlőségen alapuló szereposztást pártolják illetve ezek kombinációit) és a jelenlévőkkel megbeszélték ennek lehetséges okait.

dsc_0266

Amire figyelmeztetett, az az, hogy egy párkapcsolat során olyan rendszert kell kiépíteni, amely mind a két félnek jó!

 

 

MEGOSZTÁS