December 6-án tartott ismét előadást Podobni Zsuzsanna védőnő “Változókor a változókorban” címmel az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében.

-Hirdetés-

img_5857

Az előadás az idősödéssel bekövetkező változásokról szólt és hogy az egészséges táplálkozással mennyi betegség kerülhető el.

Az előadás első fele magáról a változókorról szólt, ami nemcsak a nőket érinti, hanem a férfiakat is.
A nőknél a tünetek közé tartozik az ösztrogén csökkenés és ebből adódik a petefészek leállása, ez által hirtelen hormon csökkenés következik be a szervezetbe. Előfordulhatnak szív-és érrendszeri, izületi problémák, emésztési zavarok és lelki problémák is megjelenhetnek. 
Férfiaknál a hormon csökkenésének a következtében több féle betegség is kialakulhat, ilyenek: a depresszió, vérnyomás ingadozás és a koleszterin szintjének változása.

Podobni Zsuzsanna elmondása szerint ezeket a tüneteket megfelelően karbantartani csakis mozgással lehetséges: kertészkedéssel, sétálással stb.

img_5861

Ezek a tünetek leginkább a nyugdíjas kor elején alakulnak ki, amikor teljesen megváltozik az életvitel. Egy megszokott rendszer, amit a munka adott megszűnik. Kikerülnek egy közösségből, amit a munkatársak adtak. Ezáltal kicsit úgy érzik, hogy a társadalomnak már nincs szüksége rájuk. Kialakulhat náluk az elmagányosodás érzése is.
Ezek miatt történhet meg az, hogy sok idős depresszióba esik, mert nincs új kitűzött céljuk.
Az előadó szerint a nyugdíjba vonult időseknek új célokat, tevékenységeket kell találniuk, amiben sikereket érhetnek el. A szellemi aktivitásukat növelni kell, hogy az időskori feledékenységet kordában tudják tartani. Elsősorban az unokákkal való foglalkozást emelte ki, de valamely vallási közösség munkájában való részvétel vagy még a fentebb említett kertészkedés is egy nagyon jó módja lehet ennek.
Az időseknek nem szabad magukat leírni, mert ugyan olyan fontos építő kövei társadalmunknak, mint bárki más. Ezért kell új örömöt, boldogságot adó dolgokat találni az életben a nyugdíjas éveiket töltő időseknek.

img_5852

Az előadáson hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozásra való odafigyelés.
A védőnő kiemelte, hogy:
– megbízható helyekről kell beszerezni a zöldségeket
– minél kevesebb legyen a cukor bevitel
– teljes kiőrlésű kenyeret fogyasszunk, amik zablisztből és étkezési korpából készülnek
– húst ritkán enni (heti 2-3 alkalommal), de abból is a csirkét, pulykát és a halat
– sok szója terméket fogyasztani például tofut, amely 350 mg kálciumot tartalmaz

Podobni Zsuzsanna elmondta, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott nyugdíjas élethez elkerülhetetlen az életmód váltás. Fontos, hogy önmagukban higgyenek az idősek. Megpróbálni odafigyelni az egészségükre, de ehhez mindig valamit tevékenykedni kell. Legyen az a családdal, barátokkal, szomszédokkal vagy bármilyen hobbi, ami mozgásban tart.

-FF-

 

MEGOSZTÁS