A Soltvadkerti Kultúrbarátok Köre Egyesület december 21-én tábortűz mellett tartotta meg a téli napforduló szakralitását, énekléssel, és dobszóval köszöntve az új évet.

-Hirdetés-

A Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát és ebből adódóan  leghosszabb éjszakát adja.

A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van (esetenként 22-én), a déli féltekén pedig június 21-én (esetenként 22-én vagy 20-án).

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római Saturnalia, az afroamerikai Kwanzaa, vagy maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás.

Kapcsolódó érdekességek:

  • Az Északi-sarkon a Nap nem kel fel, hanem 23°-al a horizont alatt tartózkodik.
  • Az északi sarkkörön a Nap középpontja éppen a déli horizonton tartózkodik, anélkül, hogy feljebb emelkedne. Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap nem kel fel 
  • Magyarországról nézve a téli napforduló idején a Nap 19° magasan delel, és csupán 8,5 órát van fent.

Fotó: Bíró Róbert

 
 
MEGOSZTÁS