A Székely Himnusz hangjaival kezdődött az a megemlékezés 2017. január 1-jén a kora esti órákban Izsákon a Szabadság téri emlékkopjafánál, amelyet Bocskai István erdélyi fejedelem születésének 460. évfordulója alkalmából szervezett az Izsák és Környéke Erdélyi Magyarok Egyesülete (IKEM). Immáron tizedik alkalommal ezen a napon tartanak koszorúzást, a 2006-ban, Erdély győztes szabadságharca és az 1606-os bécsi béke emlékére, felállított kopjafánál.

-Hirdetés-

A négyszázhatvan éve, 1557. január 1-jén született Bocskai István, Erdély fejedelme, az első Habsburg-ellenes magyar szabadságharc vezetője, aki 1604–06 között fellépésével biztosította Erdély szuverenitását és a királyi Magyarország jogállásának megtartását, egyúttal pedig a tizenötéves háború lezárásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Nagy Árpád református lelkész Bocskai István tevékenységét méltató beszédében kiemelte, hogy csak nagy formátumú államférfi képes ilyen rövid idő alatt, történelemi jelentőségű eredményeket létrehozni.

A fejedelem előtt való tiszteletadást jelképező koszorút Dr. Zayzon Gábor helyzete fel a kopjafára, majd a Magyar Himnusz eléneklésével zárult a megemlékezés.

Szöveg és fotó: Faragó Gábor

MEGOSZTÁS