A téli hónapokban a természetvédelem munkatársai már évek óta „KOLON KÁVÉZÓ – Természettudományi előadások” címmel, színvonalas ismertetőket tartanak a nagyközönség részére. Ezúttal, 2017. január 13-án 19 órától a megújuló Kolon-tó volt a téma a Vino étteremben megrendezett előadáson.

-Hirdetés-

Az elmúlt évtizedek során nagyszabású élőhely rekonstrukció folyt a Kolon-tónál, amely zömmel náddal borított mocsaras terület. Mivel nyílt vizek természetes úton nem jöttek létre, ezért volt szükség a beavatkozásra, aminek eredményeképp a terület mintegy 6%-át sikerült átalakítani. Ez kedvező hatást ért el a növény- és madárvilág változatos fejlődéséhez.

A mostani alkalommal, Ábrám Őrs természetvédelmi mérnök az özönnövények kezelésének tapasztalatairól, Biró Csaba természetvédelmi őrkerület vezető pedig a Kolon-tavi vizes élőhelyek rehabilitációjának tapasztalatiról számolt be.

Fontos megemlíteni, hogy a Kolon-tó változatos vizes élőhelyeit rétek, láperdők és homokbuckák övezik, melyek különleges növény- és állatvilágnak adnak otthont. Az érdeklődő látogatók a tó körüli túraútvonalakon, tanösvényeken, kilátókban ismerhetik meg a természeti értékeket.

Szöveg és fotó: Faragó Gábor

MEGOSZTÁS