Lakossági fórum Kiskőrösön a Mészáros Lőrinc utcai állapotok javításáért

Csütörtök este lakossági fórumra invitálták Kiskőrösön a Mészáros Lőrinc utcai lakosokat az évek óta meglévő, lakosok közötti konfliktus feloldása céljából. A találkozót Domonyi László polgármester, valamint Pethő Attila önkormányzati képviselő kezdeményezésére szervezték meg.

Fotók: Frei Ferenc
-Hirdetés-

Kiskőrös Város Önkormányzata számos szociális bérlakással rendelkezik. Ezeket a rászoruló kiskőrösi családoknak lehet igényelni és az Önkormányzat Egészségügyi és Szociálpolitikai Bizottsága javaslatára, a Képviselő testület dönt annak odaítéléséről egy-egy szűkölködő család részére.  Az odaítéléskor, az esetleges lakhatási jogviszony meghosszabbításkor, feltételként szabják meg, többek között a használatból adódó közüzemi és bérleti díjak határidőre való megfizetését, valamint a közösségi együttélés alapvető szabályainak betartását. Ezt a tényt a szerződések megkötésekor közjegyző jelenlétében olvassák fel és íratják alá az utóbbi években azokkal, akiknek odaítélik a lakhatás lehetőségét. Ennek következtében drasztikusan le is csökkent az ilyen jellegű felhalmozott tartozások összege.

Sajnos ezeket a lakásokat nem minden megsegített család használja jó gazda módjára. Sok helyen néhány év alatt rendkívüli módon lelakják, és több esetben teszik lakhatásra alkalmatlanná ezeket az ingatlanokat a hanyag, esetenként rendkívül trehány beköltözők. A közösségi együttélés alapvető szabályit sem mindenhol tartják be, ami sok gondot okoz a városvezetésnek, valamint a rendőrségnek egyaránt. Az ott élő lakosok nyugalmának megzavarásáról meg nem is beszélve.

A közismertebb nevén Schwartz udvar néven meglévő szociális bérlakások, a Mészáros Lőrinc utca 22. szám alatti lakosai, pontosabban néhány lakója, évek óta okoz napi szintű konfliktusokat az utcarész lakói között. Az ingatlan nem önkormányzati, hanem magántulajdon. A külföldön élő tulajdonosok, az önkormányzat részére kizárólag szociális bérlakás céljára engedélyezték a használatot. A szomszédok panaszkodnak a rendetlenség, az eldobált nagy mennyiségű szemét miatt, valamint néhány család nemigen akarja betartani az egymás mellett élés szabályait.

Mivel több esetben a problémás családok, a magatartási problémák mellett, a közüzemi díjakat sem voltak hajlandóak befizetni, az Önkormányzat úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a tartozók lakásbérleti szerződéseit. Emiatt a legproblémásabb csoportok elkerültek az utcából.

A problémák megoldására több esetben is történt már egyeztetés, a héten pedig lakossági fórumon ismertette a tervezett intézkedéseket Domonyi László polgármester a megjelent lakosoknak.

Tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy öt család került kilakoltatásra közműtartozás miatt, további egy van folyamatban. Tárgyalásokat folytatnak a külföldön élő épület tulajdonosokkal, akik jelenleg hajlanak az adásvételre. Mivel az ingatlanban meglévő lakások egy része lakhatatlanná vált a rongálások miatt, jelentős felújítást igényelnek, mielőtt azokat új bérlők vehetnék igénybe. Felújításukat az Önkormányzat csak tulajdonosként teheti meg, emiatt is fontosak azok a tárgyalások, amelyek a megvétele céljából zajlanak jelenleg. Fontos lenne egy pályázati lehetőséggel vagy állami finanszírozású konstrukcióban elinduló szociális bérlakás program, de jelenleg nem tudni ilyen tervekről.

A tájékoztatót követően a lakosok elmondhatták véleményüket, többen napi sérelmeiket ismertették a plénum előtt.

 

MEGOSZTÁS