Magyarországon rendszerint télen a karácsony előtti, illetve a januári hideg napokban a parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója a disznóvágás, a házisertés hagyományos levágása, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos disznótoros hurka, kolbász, töltött káposzta fogásokból rendezett ebéd/vacsora.

-Hirdetés-

Kiskőrös központjában egy ilyen tradicionális disznótornak lehetnek részesei akik ellátogatnak a helyszínre. Azok akik feláldozták hétvégi reggeli lustálkodásukat, már a pörkölést is láthatták, illetve be is kapcsolódhattak. Természetesen a jó magyar pálinka sem maradhatott ki, amit a hagyomány szerint a sertés körméből ittak ki a bátrabbak!
A disznó megtisztítása után megtörtént a bontás, amit szintén nagy rutinnal végeztek a szervezők, majd ezt követően jöhetett a pácolás, abálás, hurka-kolbász töltése.

A kilátogatókat pogácsával és forralt borral is várják, valamint a város kemencéjében is folyamatosan készülnek a finomságok.

Szöveg és fotó: Orcsik Zalán
MEGOSZTÁS