2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az évet az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke lett.

-Hirdetés-

Az MTA létrehozta az Arany János Emlékbizottságot, amelynek feladata egyrészt a tudományos rendezvények megszervezése, másrészt a különböző megemlékezések figyelemmel kísérése és információinak közvetítése.

Az Emlékév 2017. március 2-án kezdődik Nagyszalontán, majd május elején tudományos ülésszakkal folytatódik az Akadémia közgyűlésén. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest a legfontosabb ünnepségek színhelye.

Kiállítás lesz többek között Nagyszalontán, Nagykőrösön, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központban és az Országos Széchényi Könyvtárban. Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most elkezdődött nagyszabású kritikai kiadásnak. A tudományos programokat országos és határon túli középiskolai szavalóverseny és más kulturális események kísérik.

Arany János és az emlékév

Arany János születésének 200. évfordulójáról emlékezünk meg március 2-án. A közmédia csatornái egész napos műsorfolyammal készülnek a költő tiszteletére.

Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Nagyszalontán Arany János, a 19. század magyar költészetének központi alakja, a magyar nyelv máig utolérhetetlen mestere. A jubileum alkalmából március 2-án kezdődik az Arany János emlékév.

A költő életének 65 éve alatt végigélte a kor sorsfordulóit, lírájában hangot is adott mindannak, ami a magyarsággal történt. Arany elsősorban epikus költőnek tartotta magát, de költészetének – a méltán népszerű és halhatatlan Tolditól eltekintve – elsősorban lírai része érvényes ma és hordoz az utókor számára is üzenetet.

Költői eszmélésének ideje a reformkor, kibontakozásának, egyéni hangjának kialakulása az 1848-49-es szabadságharc idejére esett.

Depressziója, költői erejének elapadása az önkényuralom időszakában csúcsosodott ki, második alkotói korszaka az 1850-es és 1860-as évek fordulóján a nemzeti remények újraéledésével indult, míg időskori rezignációja az 1867-es kiegyezés utáni korhoz kapcsolható. Lírájában és kisepikájában – balladáiban – pontosan követhetők a kor és az egyéni élet párhuzamai.

A helyszínek, ahol a programok zajlanak

Nagyszalonta

Egész napos rendezvénysorozatot tartanak csütörtökön a költő szülővárosában, Nagyszalontán az Arany János-emlékév nyitányaként.

Az Arany János születésének bicentenáriuma alkalmából szervezendő emlékévet Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitja meg csütörtökön a költő szülővárosában. Az egész napos nagyszalontai rendezvénysorozaton jelen lesz Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Cseke Attila szenátor is. Az emlékév nyitányaként Szalontán tartandó eseményeket a hajdúváros önkormányzata közösen szervezi az Arany János Művelődési Egyesülettel, a költő életművéről pedig tudományos konferenciát szervez az MTA.

Nagyvárad

A nagyváradi Szigligeti Színház Honnan és hová – Arany János költészete című elődását mutatja be a Zilahy Lajos Művelődési Házban 19.30-tól. Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője a színtársulat Arany-évfordulóra készített két új produkciójáról beszélt a napokban. „Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy március másodikán a nagyszalontaiakkal együtt ünnepelhetjük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. A hajdúváros közönsége először láthatja verses estünket, amelyet Tasnádi-Sáhy Péter dramaturggal és Florina Bellinda Vasilatos látványtervezővel együtt viszünk színre” – fejtette ki Novák Eszter.

A Szigligeti Társulat ugyanakkor március 31-én rendhagyó ifjúsági irodalomórát mutat be Váradon a Szigligeti Stúdióban, Hargitai Iván rendezésében. A bemutató alkalmával kihirdetik a novemberben közzétett Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázat eredményeit is. Az Arany-emlékév nagyszalontai nyitórendezvényén a közjogi és egyházi méltóságokon kívül a hajdúváros testvérvárosainak küldöttsége, 150 magyarul tanító Bihar megyei pedagógus, az Arany János Elméleti líceum 1000 diákja is részt vesz – közölte az Arany János Művelődési Egyesület.

Kolozsváron

Kolozsváron is megemlékeznek a 200 éve született költőről, Arany János kérdez címmel kerekasztal- beszélgetést szervez az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya az egyesület Jókai utcai székháza előadótermében csütörtökön 17 órától. A rendezvény meghívottja Olosz Katalin marosvásárhelyi folklórkutató, dr. Kozma Dezső nyugalmazott egyetemi tanár, Jancsó Miklós színművész, nyugalmazott beszédtechnika-tanár, Iszlai Enikő kolozsvári magyartanár, Zsirka Klein Katalin budapesti gyógypedagógus, Boér Máté, a BBTE Magyar Nyelvészeti és Irodalomtudományi Tanulmányok karának mesterképzős hallgatója. A beszélgetést Egyed Emese szakosztályi elnök vezeti, közreműködnek a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai.

Budapest

A budapesti Petőfi irodalmi Múzeum közölte, az intézményben szerdán 19 órától tartják az Előhang című ünnepi műsort Arany János születésének 200. évfordulója előestéjén. Köszöntőt mond: Prőhle Gergely főigazgató, Szilágyi Márton irodalomtörténész és Kányádi Sándor költő, közreműködik Für Anikó, Udvaros Dorottya, Balázs Zoltán, Rudolf Péter színművész, Dömötör Luca kortárs táncos, Kassai István zongoraművész és a Balázs Elemér Trió.

További információk az emlékévről: http://arany200.eu/kezdolap/

Források: MTA, Krónika

MEGOSZTÁS