Tegnap este Dr Demény János, az eleki életmódközpont orvosa az Egészségfejlesztési Iroda és a Hetednapi Adventista Egyház meghívására Kiskőrösre látogatott és előadásában arról beszélt, hogy vajon a Sorsunk a génjeinkbe van-e írva?!

-Hirdetés-

Az est során kiderült, hogy a génjeinkre igenis hatássul tudunk lenni, és elmondta, hogy hogyan.

Átalánosságban véve tudni kell, hogy többnyire örököljük a hajlamot a szüleinktől illetve az őseinktől, de legfőképpen a konyhaművészetüket… és ezzel rontjuk el vagy ezzel tudjuk korrigálni a betegségre való hajlamainkat.

Egy kromoszómában 23 000 gén van, és ezek határozzák meg az életünket illetve a betegségre való hajlamainkat.

Több, mint 60 000 fehérje van a szervezetünkben, mindet a gén határozza meg! Ezért a DNS-t belső isteni lenyomatnak, a teremtés csodájának nevezte. Ezek tárolják a test felépítéséhez szükséges összes információt, tehát a kromoszómaállományunk olyan, mint egy szoftver. A DNS-ünk félelmetes mennyiségű információt tud tárolni. Ott vannak a génjeink is.

Demény János szerint nincsen eleve elrendeltség, a sorsunkkal igenis tudunk mi magunk rendelkezni – legalábbis az egészségünkkel, azzal, hogy a génünk hogyan működhet! Ezt egy konkrét betegség kapcsán be is mutatta a megjelenteknek.

A betegséget előidéző gének a betegségre való hajlamot határozzák meg, nem magát a betegséget!! Ami meghatározza a betegséget, azt epigenetikának nevezzük! “Epi” – ami körülveszi a géneket, vagyis az életmódunk (étkezés, sport, gondolataink stb) és a környezetünk (szennyezettség stb)!

„Egy negatív gondolkodással képesek vagyunk be- illetve kikapcsolni géneket.” ; tehát az epigenetika szerint a tudatosan vagy tudat alatt hozott döntéseink, öröklött vagy átvett rossz szokásaink meghatározzák jövőbeli egészségünket. Tehát nem a gének a legfontosabbak, hanem az, ahogyan mi élünk velük!

Hogy jobban érzékeltesse, hogy miről is van szó, egy híres professzor frappáns idézetét osztotta meg: „Ha a génjeink a nekünk osztott kártyalapok, akkor az epigenetika az, ahogyan megjátsszuk őket!” illetve egy másik hasonlatot is említett, amely szintén a génjeinkre vonatkozik: „Mi olyanok vagyunk, mint egy megtöltött fegyver. De a ravaszt mi tartjuk a kezünkben!”

Az előadás folyamán példákkal támasztotta alá, hogy valóban rendelkezhetünk az egészségi állapotunk felett, de nem csak fizikai értelemben! Pszichés szinten fontos a megbocsátás, az elengedés és a minél több pozitív érzelemmel való feltöltekezés.

Kitért arra is, hogy érdemes lenne egy kicsit vegetariánusabb irányba elmozdítani a táplálkozásunkat, megtudtuk azt is, hogy melyek a “Top 5 zöldségek” illetve hogy milyen zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a legajánlatosabb.

Az előadás végén egy különleges kóstolóra invitálták az érdeklődőket, akik finomabbnál-finomabb, különböző zöldségekből és magvakból készült pástétomokat kóstolhattak.

Dr Demény János már tavaly is járt Kiskőrösön, akkor a metabolikus szindrómáról tartott hosszú előadást, amelynek beszámolóját megtekinthetik ITT.

 

 

MEGOSZTÁS