A korábbi évek hagyományainak megfelelően minden év első felében lakossági fórumokat tartanak az összes választókerületben a kiskőrösi képviselő-testület tagjai. Az idei évben a választókerületi fórumok sorában az elsőt Aszódi Pál képviselő tartotta.

-Hirdetés-

Az eseményen jelen volt Domonyi László polgármester és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Szarvas József őrnagy is. A beszámoló során elhangzott, hogy a városban milyen fejlesztéseket hajtott végre és tervez megvalósítani a város vezetése. A választókörzetet érintően mondta el a polgármester, hogy a Budai Nagy Antal és a Kőrisfa utcák kereszteződésénél tervezett új óvoda építése egy évet már biztos csúszni fog, mivel a megvalósításra benyújtott pályázatot még nem bírálták el.

Az óvoda tervezett mérete 1600 m2 volt, de mire minden belekerült már a 2000 m2-t is elérte. Az új fedett piac terveiről is hallhattak az érdeklődők, ami a Piac téren a volt kínai áruház helyén és annak udvarában lesz kialakítva 1-2 éven belül.

Bemutatásra kerültek azok a tervek, amely szerint az Erdőtelki út mentén, a fürdő utáni területen épülne meg TAO támogatásból a város új sportcsarnoka, amely 1,6-1,8 milliárd forintos beruházást képezne. A város első embere kiemelte, hogy az idegenforgalom évről-évre növekszik a városban és mostanra már 23000 látogató töltött el Kiskőrösön legalább egy éjszakát. Ez annyit jelent, hogy az idegenforgalmi adóból befolyó összeg az elmúlt évben 7,6 millió forintot tett ki.

A hozzászólások, kérdések témakörében a laktanya helyzetéről is elhangzottak aktuális dolgok. Jelenleg az önkormányzat használja a területet elsősorban faapríték tárolásra. Sajnos a terület megvételére nem sok esély van, mert a bárminemű értékesítéshez, hasznosításhoz lőszer és egyéb anyagoktól mentesíteni kellene a teljes területet, amely több száz millió forintra tehető költségeit az önkormányzat nem tudja magára vállalni. Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet a termálvizet központi fűtésre is használni, Domonyi László elmondta, hogy nem megfelelően forró a Kiskőrös alól feltörő termálvíz. A talaj alatti termálvíz a legmelegebb ponton legfeljebb 54 Celsius fokos, ami nem elegendő teljes rendszerek felfűtéséhez. A város ezért a fatüzelésű rendszereket helyezi előtérbe.

A külterületi utak karbantartása is terítékre került, amelyről a lakosok azt a tájékoztatást kapták, hogy a város saját gépekkel rendelkezik a feladat ellátására – gréder, traktor – és már idén is több hete járják a külterületi részeket.

Felvetődött egy gazdálkodó részéről, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a szőlőtermelők, akiket méltánytalanul alacsony áron fizetnek ki. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Domonyi László, hogy a gazdák ügyének kezelésére nem az önkormányzat a hivatott, de várost érintő ügy, ezért az észrevételt hivatalos formában jelzik a hegyközségnek.

Felvetődött, hogy a házak számozása is rendezetlen még, amiről kiderült, hogy az önkormányzat már több éve leadta az igényeket és a változtatással kapcsolatos adatokat az illetékes szervekhez, de sajnos még semmi nem történt.

A hozzászólásokból kiderült, hogy az Esze T. utca előtt húzódó park ügyének rendezését is várják már nagyon a lakosok. Mint kiderült, a tervek már készen vannak a park teljesen új növényzettel való kialakítására. Ehhez azonban előbb az elöregedett nyárfákat ki kellene vágni és pályázati erő bevonásával szeretnék a terveket megvalósítani.

Az ivóvízhálózat megújulásával járó kellemetlen szagú víz problémájára is felhívták a lakosok a figyelmet. Erre válaszolva mondta el Domonyi László, hogy az ivóvízből kivonták a vasat, arzént, mangánt és ammóniát. Bizonyos élő kultúrák ebből táplálkoztak, amelyek ennek hiányában elhalnak, és ez okozza elsősorban a nem szokványos szagot. Azonban kiemelte, hogy az ivóvizet mindenki bátran ihatja, mert az egészségre ártalmatlan.

MEGOSZTÁS