Kolon Fürkésző Túra Izsákon

Március 22-e a Víz Világnapja. E nap alkalmából több intézmény, szervezet tart programokat a víz témakörében, a figyelemfelkeltés és ismeretterjesztés céljából, hiszen a víz, nemcsak bolygónk egyik alapeleme, hanem éltető erőnk is. Így 2017. március 18-án, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében került megrendezésre kora tavaszias időben a Kolon Fürkésző Túra, Morvai Edina, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa vezetésével.

-Hirdetés-

A túra fő témája a Kolon-tó, mint vizes élőhely megismertetése volt. A borongós, esős időjárás ellenére szép számú, lelkes túrázó vágott neki a 16 kilométeres gyalogtúrának. A kirándulás útvonala a Kolon-tó szegélyében haladt, ahol többször hallhatták a telelőterületeiről korán visszaérkező nádi énekesmadarunk, a fülemülesitke szép énekét.

Szintén a nádasból többször szólalt meg a bölömbika, hazánk legnagyobb testű gémféléje. A túravezetők felhívták a figyelmet a nádszegély kezelésének módjára, lehetőségeire és a szegélyzónák meglétének fontosságára is. Az úton több kilátópontot is érintettek, melyeknél párban álló nyári ludakat, vagy fészek anyagot kereső szürke gémeket láthattak.

A túra egyik legérdekesebb része természetesen a madárgyűrűzés volt. Németh Ákos, a Kolon-tavi Madárvárta vezetője tartott bemutató gyűrűzést, ahol két függőcinege és egy csilpcsalpfüzike meggyűrűzését követhették figyelemmel. Ákostól sok érdekes információt tudhattak meg a madárgyűrűzés lényegéről és a madárvonulásról.

Ezután a kirándulás a Bikatorok tanösvényen folytatódott, ahol a Kolon-tó élőhelyeiről, élővilágáról meséltek a túravezetők. A Nagy-víznél Biró Csaba, a Kolon-tavi őrkerület természetvédelmi őre várta a természetjárókat, aki a Kolon-tó fejlődéstörténetét és az élőhely-rehabilitációkat mutatta be. A visszaúton közelebbről is megfigyelhették a homokbuckákat és csodálatos természeti erők formálta alakjukat.

 

Következő program 2017. május 20-án lesz Páhin, a Kolon-tavi Orchideák tanösvényen.

MEGOSZTÁS