A Kecskeméti Nótások Baráti Körének Egyesülete szervezésében, „Amikor még gyermek voltam…” címmel, nótaműsorral emlékeztek meg Izsákon, 2017. március 18-án a Művelődési Házban, a nemrég elhunyt izsáki származású Látó Imre (1953-2016) prímásról.

-Hirdetés-

Látó Imre 1953. november 2-án született Izsákon. Tízéves korától Budapesten élt és zenélt. Zenei tanulmányait is Budapesten végezte. Fiatalon színházakban, szimfonikus zenekarokban, vendéglátó egységeknél muzsikált. Számos külföldi országban dolgozott, mint zenész, többek között a Három Tenorral élükön Pavarotti-val. Nem állt távol tőle a klasszikus zene sem, és a szórakoztató zene sem. Mellékállásban zenét tanított, illetve előadásra készített fel énekeseket, zenészeket, amatőrtől egészen a profi művészekig. Több televízió felvételen szerepelt, mint prímás illetve rádióműsorokban is lehetett őt hallani. Látó Imre számos belföldi nótakör vezető prímása volt. Olyan személyiség volt, aki nem engedte soha, hogy körülötte az emberek szomorkodjanak, mindenkihez volt egy-két jó szava. Közvetlen ember és barátságos volt. Munkássága során többször felszólalt a cigányzenészek helyzetéről, nehéz megélhetésükről és arról, hogy ez a műfaj a régi népszerűségéhez képest, mennyire elfeledett lett. Látó Imre nem csak egy prímás, hanem egy nagyszerű barát is volt mindenki számára, aki őt ismerte. Ahogy ő mondta mindenkinek “Te rossz kölyök“.

Látó Imre, 2016. március 8-án, a roma önkormányzat nőnapi ünnepségén, a „Tanulj meg, fiacskám, komédiázni” című dalt adta elő, majd rosszul lett a színpadon. A mentők egy órán át küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteniük.

Az emlékműsoron, amelyet Kovács János, az egyesület elnöke rendezett és Ország Ilona vezetett, számos elismert énekes lépett fel: Kovács János, Kovács Böske, Nagy Marika, Suba Sári, Nagy Mária, Égető Ilonka, Sárai Szabó László, Mészáros Piroska, Balázs Anikó, Osvát Magda, valamint a Jákó Vera és Életmű díjas előadóművész – B. Tóth Magda.

Zenei kíséretet a Dél-pesti Régió cigányzenekara adta, Tabányi Antal vezetésével.

A nótaműsor méltó módon, – színvonalasan szórakoztatva – állított emléket a méltán elismert prímásnak!

-fg-

MEGOSZTÁS