Világbajnok a kiskőrösi jégkorongos Feind Péter

Kiskőrösi srác lett a II. U10 Jégkorong Gyerekvilágbajnokság legjobb kapusa. A 10 éves Feind Péter álma lépésről-lépésre valósul meg a HC Kiskőrös égisze alatt.

-Hirdetés-

Az Egyesült Államok mezében játszó csapat nyerte a második alkalommal megrendezett U10-es jégkorong gyerek világbajnokság küzdelmeit a Dunaújvárosi Jégcsarnokban március elején, ahol harminchárom magyar egyesület, több mint kétszáz jégkorongos növendéke mérkőzött meg egymással. Az USA kapusa ezen a tornán a kiskőrösi Feind Péter volt, aki briliáns teljesítményt nyújtott a kapuban. Ahogy azt edzője kéri sokszor: folyamatosan ment a gólok elé! De nem csak ő szerepelt remekül Dunaújvárosban. Kovács Panna, aki szintén a HC Kiskőröst erősíti, a torna második legjobb csapatában szerzett elismerést ad hoc csapatának és állandó klubjának a Svájc színeiben játszva.

Az összetett viadalon a résztvevő gyermekeket tizenhat csapatba osztották szét úgy, hogy mindegyik együttes az A-csoportos világbajnokságon szereplő országok nevét vette fel.
A győztes csapatban a kiskőrösi jégkorong klub játékosa Feind Péter mellett a Jégoroszlánok, a Vasas, a Jégkert, a KMH, a Táti Tigrisek, a Gepárd és az IOGJA korongosai szerepeltek elismerésre méltón. A torna elsődleges célja ugyan nem az eredmény hajszolása volt, azért a versenyszellem is hajtotta a fiatalokat, ahogy az a pontozásokból is látszik.
– A hagyományteremtő torna célja többszörös. Fontos az is, hogy a magyar jégkorong utánpótlás csapatok játékosai megismerhessék egymást, ezzel közelebb kerülve az ellenfelekhez és a sporthoz egyaránt, még szorosabbra, családisabbra fűzve az egyébként is összetartó jégkorongos társadalmat – teszi hozzá Szekeres Károly, a HC Kiskőrös elnöke, aki annak idején Petit is felfedezte.

– A nemes cél a gyermekeink fejlődését is segíti – mondja Nuszpel Erika, Peti édesanyja, aki az öt éves kora óta játszó fiút mérkőzésről-mérkőzésre kíséri. – Ez a torna azért is nagyon fontos, mert mondhatni kilöki a gyerekeket a komfortzónájukból. A saját csapattársaik játéka, várható mozdulatai rögzülnek, így az arra adott reakciók egy része is rutinszerű lesz. Ez természetes, és persze fontos is, hisz összeszokott gárdaként tudnak jól menetelni a tabellán. Ugyanakkor sokat segít a fejlődésben, amikor egy ilyen válogatottban, mondhatni idegen gyerekekkel kell összehangolni a mozdulatokat. Ez az USA színeiben játszó gyerekeknek sikerült a legjobban, hisz veretlenül meneteltek a világbajnoki címig. Peti a szigetszentmiklósi kislánnyal Földesi Dórával védte az “Amerikai Egyesült Államok kapuját”, nagy sikerrel.

– Öt éves, még óvodás volt Peti, amikor egy meghívásnak köszönhetően az egész ovis csoport kilátogatott a Rajz Attila Jégpályára egy kis korcsolyázásra. Szeki már akkor kiszúrta Petit. Így a következő két évben a játékos keretek között vált ügyes korissá, majd jégkorongossá a fiam, akinek már az első pillanatban az volt az álma, hogy kapus lehessen, de erre várnia kellett egy kicsit. Amikor bekerültünk, ez nem volt rögtön lehetséges, aztán, két év múlva egy tornán úgy alakult, hogy be kellett állnia, azóta el sem lehetne vontatni onnan – mondja Erika.

A játékos korcsolyázás és ütőkezelés fokozatosan vált igen komoly edzéssé – szól közbe a klub büszkesége, Peti. Majd hozzáteszi: neki a sok jó barát mellett más örömöket is ad a jég.
– Kifáradhatatlan gyerek vagyok. Ez az egy sport az, ami tényleg le tud fárasztani. Szeretem a gyors játékot, még ha egyre keményebbek is az edzések.

– Nekem szülőként is sok jót adott a jégkorong. Peti egyke, az, hogy ebbe a csapatba került sokat csiszolt a kompromisszum- és alkalmazkodóképességén. Illetve sokat tanult a sport és a társai iránti alázat szükségességéről is, amire bizony sok más területen is szükség van – egészíti ki fia vallomását Erika.
Peti egyébként nem csak jó sportoló, jó tanuló is. Édesanyja szerint zseniális, ahogy a jégkorong, a sport a pontosság fontosságára és a szorgalom jutalmára is rávilágít. – Egy éve a rendes helyi edzések mellett kapusedzésre is viszik vidékre Petit. – Részéről, és a részünkről is sok energia van ebben. Ezáltal az örömünk is, ami egy ilyen világbajnokságon ér bennünket, hatványozódik.

Forrás: kiskoroskori.hu

MEGOSZTÁS