Új parkoló épülhet Kiskőrösön?

Lakossági fórum a 6. sz. választókerületben: útfejlesztések, 50 köbméternyi szemét a Délibáb utca környékén, megmérgezett kutyák.

-Hirdetés-

A választókerület önkormányzati képviselője Harangozóné Balogh Zsóka a Rákóczi utcában található Szűcsi Óvodában várta az érdeklődőket. Az eseményen a jelenlévők a választókerületet érintő ügyekről is feltehettek kérdéseket.

Az eseményen jelen volt Domonyi László polgármester és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Horváth Attila a bűnügyi alosztály vezetője. A város első embere beszámolt az önkormányzat által elvégzett fejlesztésekről, beruházásokról és vázolta a közeljövő terveit.

A fórum alkalmával az útfejlesztésekről érdeklődtek a lakosok. Az Uzsoki utcán nagy a járműforgalom, ami miatt már több helyen repedezik az aszfalt és felújításra szorulna. A Nyíl utcai részeken, több helyen még földes utak vannak, amelyek a csapadékos időszakokban sártengerré válnak, így nagyon megnehezítik az ott élők közlekedését. A polgármester tájékoztatása szerint a földes utak feltérképezése megtörtént. A kritikus szakaszokat még az idén szeretnék zúzott kővel feltölteni, mintegy útalapot képezve egy esetleges későbbi aszfaltozáshoz. A városszéli csatornát is kitakarítják, átalakítják, hogy biztosítva legyen a vízelfolyás és a tervek szerint a hátsó útszakaszt a Baross utca végével szeretnék összekötni.

Több lakos is jelezte, hogy egyes személyek szeméttárolónak használják a városszéli területeket, sőt a Szűcsi erdőben is jelentős mennyiségű hulladék található meg. Erre válaszolva mondta el Domonyi László, hogy a Rákóczi utca végén kihelyezett kamerákkal már közel 10 illegális szemetelőt kaptak el. Azonban miután a „kamerázásnak híre ment” a szabálysértők a Baross utca és a kassai utca végén hordják ki szemetüket a szabadba. A Szűcsi erdőbe is helyeztek ki mobil kamerákat, sőt a keceli úti dögkúthoz is, de azokat néhány tettes elfogása után ellopták. Az önkormányzatnak a tervei között szerepel, hogy az említett utcáknál és a Délibáb utcába is térfigyelő kamerákat helyeznek ki, az illegális, szabálysértő tevékenységek kiszűrése érdekében. A város első embere megemlítette, hogy a helyi közmunkaprogramban is kiemelt szerepet kap a külterületi hulladékgyűjtés, amely során évente több tíz pótkocsival szednek össze szemetet a zöld övezetekben. Érdekességként említette meg, hogy az elmúlt időszakban csak a Délibáb utca környékén 50 köbméternyi szemetet szedtek össze.

A Délibáb utcával kapcsolatban felvetődött a lakosok részéről, hogy az utca végén lakók közül vannak, akik nem tartják be a békés egymás mellett élés szabályait. Megtudhattuk, hogy igen sok hátrányos helyzetű család él itt és az utcában jelenleg 83 gyermek van, akiket nehéz kezelni akkor, amikor nincs iskola.

Volt, aki felette olyan kérdést is, hogy egy lakos után hány kutya sétálhat az utcán? Ugyanis van, amikor több eb követi a gazdáját, amely állatok bizonyosan nem chip regisztráltak, szájkosár nincs rajtuk és nem tudni, hogy megkapták ezen a kötelező oltásokat. Erre reagálva említette meg Domonyi László, hogy tudnak a problémáról és nagy erővel gyűjti az önkormányzat a kóbor ebeket. Az elmúlt héten a Délibáb utcából 5 kutyát hoztak el és vittek a keceli menhelyre. A kutyákkal kapcsolatosan említette meg az egyik lakos, hogy az elmúlt időszakban két ebet is megmérgeztek a Bartók B. és a Mester utcában.

Felmerült, hogy az utak állagának megóvása érdekében kérik a lakosok az aszfaltutak felmagasodott padkáinak legréderezését, hogy a csapadékvíz el tudjon folyni az árkokba. Megoldást kért az egyik lakos arra, hogy a Bartók B. utcában esőzésekkor áll a víz, nincs árok és tegyen ennek érdekében valamit az önkormányzat. A Bartók B. utca melletti párhuzamos zsákutca, a – Vörösmarty utca folytatásában – Tüskös utca végén lakók is kérték, hogy alakítson ki árkot ott az önkormányzat és az utca végén zúzott kő borítással tegyék járhatóvá a szakaszt a járművek számára.

Közlekedési szempontból veszélyesnek nevezték a lakosok a Baross utca elején található Reál Élelmiszerüzlet előtti parkolást. Sokszor a közlekedési szabályokat megszegve állnak ott az autók, a kereszteződésből való ki-és behajtást, valamint a kilátást is akadályozva. A probléma kezelésével foglalkozik az önkormányzat és az üzlet vezetője is partner lenne egy parkoló kialakítására. Az egyik megoldásként vetődött fel, hogy parkolót építenének ki a Baross utca elején, bal oldalon található füves részen vagy egy szomszédos ingatlan megvásárlásával és az ottani telek átalakításával lehetne további megálló helyeket kialakítani. Most folynak az egyeztetések, hogy milyen módon tudnák rendezni az ott kialakult helyzetet.

Szöveg és fotó: Filus Tibor

MEGOSZTÁS