Már javában zajlanak az előkészületei a két évvel ezelőtt is nagy sikert aratott fesztiválnak, amelyet a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület rendezésében tartanak meg idén április 30-án, vasárnap.

-Hirdetés-

A fesztivál célja, hogy a térségben megszokott gasztronómiai és települési rendezvények mellett egy, a hagyományos, de vélhetőn sokak által hiányolt kulturális elemeket felsorakoztató rendezvényt hozzanak a térségbe.

Térségünkben egyre népszerűbb, sokak szerint új reneszánszát éli a néptánc, a művészet, a történelem ismerete. Emiatt vesznek rész láthatóan egyre többen a néptánc oktatásban, a művészeti egyesületek is egyre aktívabbak, de látható a helytörténeti témájú előadásokon is az egyre inkább fokozódó érdeklődés.  A szervezők igyekeztek minden korosztály és a kultúra valamennyi területét kedvelők részére összeállítani a programokat.

A főműsor április 30-án 19:00-kor kezdődik, amely a kecskeméti Katona József Színház társulatának előadása lesz, Kacsóh Pongrác, Heltai Jenő és Bakonyi Károly: János vitéz című daljátéka, Szente Vajk rendezésében, óriási méretű szabadtéri színpadon.

Erre az előadásra ülőhely jegyeket lehet vásárolni Kiskőrösön a Tourinform Irodában, a János Vitéz Látogatóközpontban, de a térség más településein is. Akasztón a Faluházban, Csengődön a Művelődési Házban és Kecelen a Városi Könyvtárban.

A Luther sétányon kerül berendezésre a Levendula Gyermekpark, ahol kisgyermekes családok részére lesznek egész napos foglalkozások.

A Petőfi szobor mellett kerül felállításra a színpad, ahol a nap során egymást váltják a fellépők: Délelőtt a Százszorszép Óvónői Bábcsoport adja elő a Három Kismalac című történetet.

Ebéd után a kisteleki Good Company és Ferenczi György és a Rackajam lép fel. Őket követik, egészen a záróműsor kezdetéig a térség néptánccsoportjai. A Szivárvány Néptáncegyüttes, a Hétszínvirág Alapítvány csoportjai, az Izsáki Sárfehér Néptánccsoport, valamint a kiskunmajsai Mayossa Hagyományőrző egyesület néptánccsoportja.

Délelőtt a Művelődési Központban egy konferencia kerül megrendezésre, ahol szervezők vendége lesz az ország három legnagyobb hagyományőrző, történelmi fesztiválját szervező csoport képviselője. A szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál, a bugaci Kurultaj, az Észak-magyarországi Történelmi Emlékhadjárat szervező csapatából jön el egy-egy előadó. Velük egy kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a színházteremben. A téma: hogyan indult el az általuk szervezett fesztivál, milyen nehézségeken kellett átverekedni magukat, amíg óriásrendezvényekké nőtték ki magukat, illetve mit várnak a jövőtől a rendezvénnyel kapcsolatban.

Újdonság lesz a térségben a Filmcsarnok, ahol megrendezik a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált. A Petőfi sétány középső részén kerül felállításra egy lesötétített rendezvénysátor ahol a nap folyamán egymás után vetítik le az országból és a régióból érkező filmművészek rövidebb alkotásait.

A Város Kemencéjénél egy magyar és egy osztrák 1848-as katonai tábor kerül felállításra ahol több mint ötven magyar és osztrák katonai hagyományőrző mutatkozik be tábori körülmények között. Itt sátrak, ágyuk, felszerelések kerülnek bemutatásra. Napközben több alkalommal is „egymásnak esnek” a fele, imitálva a szabadságharc egy-egy ütközetét.

Nem maradnak program nélkül az irodalmat kedvelők sem. 15:00, illetve 17:00-tól zenés irodalmi műsorral, illetve tematikus beszélgetésre a rendezvényre érkezik Varró Dániel és Benkő László író, akikkel a Petőfi Korzó Kávéház előtti területen találkozhat a közönség. Varró Dániel zenés irodalmi műsort ad elő, Benő Lászlóval pedig Turán Istvánné, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár vezetője fog beszélgetni legutóbbi műveiről és munkásságáról.

Az eseményt a Gong Rádió folyamatos bejelentkezésekkel fogja közvetíteni a nap folyamán a helyszínről, így a távol maradók is értesülhetnek a kiskőrösi rendezvény aktualitásairól.

Az eseményről bővebb információt a rendezvény Facebook oldalán (Petőfi Kulturális Fesztivál) és honlapján találhatunk.

MEGOSZTÁS