Három település, három egyesülete, a Tegyünk Fülöpszállásáért Egyesület, a Tegyünk Izsákért Egyesület, és a Községi Sportegyesület Soltszentimre 2014-óta tartó együttműködésének eredményeképp, 2017. április 8-án megrendezték az első Három Határ Teljesítménytúrát. A túraútvonalak kijelölése a Kiskunsági Nemzeti Park Kolon-tavi Őrkerülete közreműködésével történt.

-Hirdetés-

A közös rendezésű teljesítménytúrának egyik sajátossága, hogy a leghosszabb, 50 km-es távja érinti mindhárom települést, és igen változatos tájakon halad. A túraútvonal csatornákkal szabdalt síkvidéken, borókás homokbuckákon, és turjános lápréteken keresztül halad, lehetőséget adva a természeti étékekben gazdag élővilág felfedezésére. A Kolon-tó vízparti részein található megfigyelőpontok ritka alkalmat kínálnak a vízi madárvilág megfigyelésére is. Az 50 km-es mellet két rövidebb, 25 és 15 km-es távon indulhatnak a természetjárást kedvelők. A másik sajátosság, hogy a túrákat minden évben mást település rendezi. Továbbá, hogy míg a leghosszabb táv útvonala ugyanaz marad, a két rövidebb táv útvonala a rendező település szerint változik. A túra jelképévé, ami egyben az együttműködés jelképe is, a Homoki nőszirmot választották, aminek az egyik termőterülete a három település közös határszakaszán található.

Az első túrát Fülöpszállás rendezte, amely a Teljesítménytúrázók Társasága túranaptárába is felkerült. A szalagozással megjelölt túraútvonalak a fülöpszállási Közösségi Háztól indultak, és oda érkeztek vissza. A több mint 160 túrázó között a legfiatalabb kilenc éves és a legidősebb 75 éves volt. Érkezett túrázó a Vajdaságból és Németországból is. Külön elismerést érdemel, hogy mindhárom településről érkeztek általános iskolás csoportok, akik pedagógusaik vezetésével nagy lelkesedéssel vágtak neki a túrának. Az időjárás is kedvezett, a nap nagy részében kellemes kiránduló idő volt, csak a sík vidéken volt zavaró az időnként erős szél.

A visszajelzések alapján, a túra szervezése és lebonyolítása jól sikerült. Az eredményes első rendezés tapasztalatai alapján, az együttműködő egyesületek, a közeljövőben az 50 km-es útvonal állandó turista útjelzésekkel való ellátását tervezik. (Teszik ezt azért is, mert az előző délután kirakott szalagok egy részét, ismeretlenek reggelre eltávolították!)

Faragó Gábor

MEGOSZTÁS