„Aki másokat akar irányítani, annak először önmagán kell uralkodnia”

“Fegyelmezés építően, pozitívan” címmel tartott előadást Szabó Attila pedagógus a Pár-Óra párkapcsolati klub keretében a Szabadidő presszóban 2017. április 11-én.

-Hirdetés-

Bármely családmodell is alakult ki családunkban az évek folyamán, a szülők egymással való viszonya kihat gyermekeink jelenlegi és jövőbeni életére. A ma látott sémákat, mintákat fogják ők maguk is követni, tehát mi szülők, tulajdonképpen meghatározzuk gyermekeink boldogságát vagy boldogtalanságát.

Sajnálatos módon a családi szerepek igen csak eltolódtak az utóbbi évtizedekben. Egy felmérés szerint a 6. osztályos gyerekek 50-60%-a látja úgy, hogy a család vezetője az édesanya, 40-50%-uk úgy, hogy ők maguk, és csupán 1%-uk úgy, hogy az édesapa.

A család akkor működik jól, ha a család feje, azaz vezetője a férfi. Ez a vezetés azonban nem azt jelenti, hogy uralkodik a rábízottakon vagy kihasználja őket. Hanem az igényeket kielégítve összefogja a családot.

A hatékony nevelés segítségével az élet 5 alappillérét biztosítjuk gyermekeink számára:

  • önfegyelemre, engedelmességre,
  • a munkára, mások szolgálatára,
  • egészséges életmódra,
  • családi életre
  • és istenismeretre tanítjuk meg őket.

Szülőként két óriási hibát követhetünk el: vagy túl engedékenyek vagyunk, vagy túl szigorú elvárások közé kényszerítjük gyermekeinket.

Gyermekeink építő fegyelmezése 4 lépésből áll:

  1. egyszer mondjuk el a kérésünket, de akkor határozottan.
  2. Hassunk a gyerek értelmére, fogalmazzuk meg röviden az adott esetre vonatkozó családi szabályt.
  3. kérjünk segítséget imában a Jóistentől.
  4. büntessünk

A fegyelmezés eszköze lehet a gyermek önnön lelkiismeretfurdalása. Ennek elmaradása esetén a büntetés felvázolása. Esetleg valami jó kilátásba helyezése, ha legközelebb önfegyelmet tud gyakorolni. Következő lehetőség a megvonás, majd a testi fenyítés.

Utóbbi azonban sose történjék indulatból. Nem lehet elégtétel azért, mert engem a gyermek valamivel megbántott. A testi fenyítés csupán a gyermek jellemfejlődése iránti féltő szeretetből mehet csupán végbe.

Szabó Attila elvei szerint „Aki másokat akar irányítani, annak először önmagán kell uralkodnia.”

Kertai Nóra

 

MEGOSZTÁS