Havasiné Bánfi Ibolya neve valószínűleg már sokak számára ismert, hiszen már nem először jár Kiskőrösön az Érdliget Életmódközpont intézményvezetője.
Tegnap az Egészségfejlesztési Irodában a cukorbetegséggel kapcsolatban tartott interaktív előadást, amelynek a végén néhány egészséges nyalánkságot is elkészített.
Néhány gondolatot kiragadtunk a hallottakból és ezeket szeretnénk megosztani a Vira Magazin olvasóival.
 
 
 
Az előadás elején az édességhez való kapcsolat pszichés vonulatáról beszélt. Arról, hogy valójában sokszor nem is édességre – egy csokira vagy cukorkára – van szükségünk, ha éppen a lelki hullámzásunk völgyében járunk, hanem törődésre! Tehát a hangulatunk, lelki állapotunk hatással van a táplálkozási szokásainkra, hiszen az édes ízt alapvetően a szeretet érzéséhez kapcsoljuk (anyatej-anya). Tehát fontos a kommunikáció, elmondani, hogy mire van szüksége a lelkünknek.

A fizikai valóságban cukorbetegség esetén az első, amit meg kell tenni: mentesíteni kell a szervezetet a zsírtól! Nem a szénhidrátot kell drasztikusan megvonni, hanem a zsíros/olajos ételeket. A kulcs példájával magyarázta ezt: „Amikor szeretnénk hazamenni, akkor van ugye egy kulcsunk, ami nyitja a zárt. Esetünkben a kulcs az inzulin, az viszi be a cukrot a sejtbe (a zárba). Amikor kinyitja az ajtót az inzulin – hiszen ez a feladata – akkor a cukor szépen be tud sétálni a sejtbe. De mivan akkor, ha nincs inzulin? Akkor van az 1-es típusú cukorbetegség, akkor sajnos be kell vinni az inzulint.
Mi történik akkor, ha van kulcsom, csak egyszerűen nem nyílik a zár? Ilyenkor ha benézek a kulcslyukon, azt látom, hogy rágógumival van teletömve. Ahhoz, hogy a cukor bemenjen a sejtbe, a kaput kell megtisztítani, hiszen zsírcseppekkel van tele.” – ezért kell kivenni a táplálkozásból a zsírt és az olajokat, hisz enélkül nem lesz gyógyulás és mint ahogyan az napjainkban is tapasztalható, gyógyszeres kezeléssel nem lehet kigyógyulni a cukorbetegségből.

-Hirdetés-

Ennek alapján az első és sarkalatos dolog a cukorbetegségből való kigyógyulás útján az a táplálkozás megváltoztatása, tehát a zsír és olaj elhagyása. A másik, amit viszont be kell építenünk az életünkbe, az a mozgás! Ha napi 500 kalóriával többet viszünk be/eszünk meg, mint amennyire valójában szükségünk van, akkor egy hónap alatt 2 kg zsírt szedhetünk magunkra! Mint tudjuk, ezt egészséges úton „ledolgozni” nem lehet pár nap alatt…

Tehát életmódváltás nélkül nem lehet meggyógyulni!

Mi mindent okozhat a cukor?

– fogszuvasodást
– szemet, májat, veséket, hasnyálmirigyet és az egyes belső elválasztású mirigyeket is terheli
– emeli a vér triglicerid-szintjét
– növeli a koleszterin-szintet
– gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát
– magas vérnyomást eredményez
– irritálja és dehidratálja a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját
– fokozza a gyomorsav termelését és a pepszin emésztő-aktivitását
– a legtöbb daganatos betegség okozója (vastagbélrák, végbélrák, mellrák stb)
– hurutos megbetegedések okozója
– Candidát vagyis gombásodást okoz (a gomba 100x gyorsabban szaporodik, mint például a tejsav-baktérium és ugye a gomba tápláléka pont a cukor)

Tehát okozhatja a „halálos négyes” eljövetelét is:
– emelkedett a vérnyomás
– emelkedett vérzsír szint (triglicerid)
– a vércukor szint
– hasi típusú elhízás

 

Mi a megoldás?

„Szakemberek” sokszor mondják, hogy naponta többször kell keveset enni. De miért is?
Mert a finomított, fehérlisztes ételek egy időre feldobják a vér cukor szintjét, aztán 1-3 óra múlva hirtelen le is esik. Ilyenkor azt érzi a szervezet, hogy újra éhes, tehát nassolási kényszerre áll be a szervezet. Ilyenkor már majdnem „ájuldozunk”. Ezért mondják, hogy naponta többször keveset együnk. Valójában ez a folyamat kikészíti a hasnyálmirigyet, hiszen annak így folyamatosan inzulint kell termelnie. Édesítőszerrel sem lehet becsapni a szervezetet, mert akkor is inzulint kezd termelni a Langerhans-szigetek, így újra valami édeset fog kívánni.
A rostdús tálplákozás lehet a megoldás, amellyel akár el is kerülhetőek nem csak a cukorbetegség, hanem egyéb más, különböző betegségek is. Hiszen a rostok kiegyenlítetten tartják szinten a vér cukorszintjét, nem fog fel-le ugrándozni és ezzel kellemetlen fizikai érzetet okozni. Az agyunk teljesítése szempontjából is fontos ezt a fajta táplálkozást követni.

Milyen ételek javasoltak?

A magyar alma magháza az egyik olyan étkünk, amely a legtöbb rostot tartalmazza! Ugyanakkor erősen ajánlott még a datolya cukormentes változata (és szigorúan csak áztatás után felhasználva), illetve a cukormentes aszalt szilva is.

A bélbolyhokra is vigyáznunk kell, főleg egy erősebb antibiotikum-kúra után.
A bélbaktériumokra is oda kell figyelni, hiszen nem mindegy, hogy a jó vagy a rossz baktériumokat tápláljuk a szervezetünkben. Egyes szakemberek szerint a lakosság 90-95%-ának Candida problémái vannak. Korán reggel a rossz bacik arra várnak, hogy mi lesz a reggeli…. ha finomított élelmiszerek, tejtermékek (főleg sajt) és cukros ételek, akkor örülnek, hiszen táplálva vannak, aminek következményeként elvadulnak és csúnya betegségeket tudnak elindítani.
Ha viszont prebiotikus ételeket kapnak, akkor B vitamint tudnak termelni a jó baktériumok, így egészségesebb és tisztább állapotban lesz az egész bélrendszerünk – és mint tudjuk, immunrendszerünk 90%-a a beleinkben található. Általánosságban véve fontos tehát a belek épségben tartása, nem csak a cukorbetegség megelőzése/kigyógyulása kapcsán.
Ibolya szerint az étkezéseinknek a következő arányokkal kell rendelkeznie:
Reggeli: 50% gyümölcs, 40% teljes értékű gabona, 10% olajos mag
Ebéd: 50% zöldség, 40% teljes értékű gabona, 10% olajos mag
A dió (áztatás után, rápirítva) az egyik legjobb mag.
A lenmagot és a szezámmagot áztatás nélkül NEM fogyasztjuk, mert ártanak a bélbolyhoknak és marják a bélfalat, bélgyulladást okozhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alapvetően 5-féle tápanyagot kell tartalmaznia az étrendünknek: gyümölcsök, zöldségek, gabonák, olajos magvak, babfélék.
Szerinte ezek által teljes értékű a táplálkozás és nem kell hozzá semmi más.

A gyomorsav helyreállítása szempontjából fontosak a következő, prebiotikum tartalmú ételek:
póréhagyma, csicsóka, káposztafélék, kápia paprika, zabkása, édesburgonya, sárgaborsó, csicseriborsó, tönkölyliszt, durumliszt, dió, tökmag, darált szezámmag és lenmag, flavonoidok (piros bogyós gyümölcsök), homoktövisbogyó.

Ismét szólt az állati tejtermékek emberi szervezetre való káros hatásairól és kiemelte, hogy a sajtok az egyik legnagyobb ellenségei a gyomornak, például azért is, mert lelassítják az emésztés folyamatát! Ha valaki nagyon nehezen válik meg tőle, akkor próbálkozzon növényi sajtokkal.

Az előadás végén megkóstolhattuk azokat az ételeket, amelyeket Ibolya és segítői helyben készítettek el: vízzel készült kását gyümölcsökkel és magvakkal, zöldséges pástétomot és mandulatejet is ihattunk.

MEGOSZTÁS