Baleset-megelőzési színházi előadás Kiskőrösön

Rendhagyó programra várták a fiatalokat május 12-én a Kiskőrösi Művelődési Központba. A Kiskőrösi rendőrkapitányság szervezésében egy helyi kezdeményezésű baleset-megelőzéssel kapcsolatos színházi előadás várta a Kiskőrösön tanuló 12 év feletti gyerekeket.

-Hirdetés-

Az eseményről Kothencz Zoltán r.alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, a Kiskőrös Városi Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke elmondta, hogy a helyi iskolák diákjai vettek részt a programon, amellyel egy „nyári csomagot” szerettek volna átadni a fiataloknak, felhívni a figyelmet a közúti közlekedés szabályaira, az alkohol és a kábítószer fogyasztás veszélyeire.

Képen: Kothencz Zoltán r.alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője

Megemlítette, hogy néhány hónapja történt a térségben egy olyan közúti baleset, amely során a járművezető ittas volt. A két halálos áldozatot követelő baleset miatt a vétkes járművezetővel szemben most emeltek vádat. Ezzel azt kívánta hangsúlyozni, hogy vigyázzanak egymásra a fiatalok, ne üljenek olyan autóba, amelyet ittas állapotban vezet valaki, illetve akadályozzák meg, hogy a volán mögé üljön az, aki alkoholt fogyasztott. Egy telefon a szülőknek vagy egy taxi hívása jóval, kevesebb következményekkel jár, mint egy olyan baleset, ami emberéletet követel. A bajt megfelelő körültekintéssel, józan gondolkodással meg lehet előzni, de utólag már nem lehet egy jó szóval vagy telefonhívással feltámasztani a halottakat. Ezen gondolatokra és eszmefuttatásra hívta fel a figyelmet az a színházi darab is, ami egy fiatalokból álló társaság diszkóbalesetét dolgozta fel, amely több halálos áldozatot követelt.

Az előadás célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a közúti közlekedés szabályaira, az alkohol és a kábítószer fogyasztás veszélyeire

A darabot Supka Éva írta és rendezte, melyben megjelent a drog, az alkohol, az ittas vezetéssel járó veszélyek és következmények. Az előadásban két hivatásos rendőr is közreműködött Dicsa István és Hazai József személyében. A „sérülteket” Györk Ernő nyugdíjas mentős irányításával látták el a szereplők. Az előadás a Kaskantyúi Komédiás Kompánia, és a kiskőrösi Szilveszter Társulat tagjainak köszönhetően került a színpadra: Répási Imre, Sutus Anna, Kiss Bence, Kiss Márta, Loványi Csilla, Szujer Ibolya Klaudia, Burdán Attila, Csatai Gábor, Sinkó Natália, Supka Zsófia, Opauszki Eszter. A technikus Polgár Tamás volt, valamint köszönet jár a segítségért a kiskőrösi mentőknek – Farkas Gyulának, a technikai közreműködésért Markó Csabának, Fazakas Lászlónak, Bané Irénke virágboltjának, Sutus Imrének és a Filadelfia Otthonnak. Az előadás szívszorító és egyben elgondolkodtató eseménnyel zárult, amikor Supka Éva megkérte az első sorban ülő diákokat, hogy a székükre ragasztott papírokat szedjék le és azokkal forduljanak a publikum fel. A lapokon a következő üzenet állt: „Mindig tudd, hogy fontos vagy, hazavárnak!”

Filus Tibor

MEGOSZTÁS