Harmadik alkalommal került megrendezésre 2017. május 13-án az Izsáki Tavaszi Majális a Fogathajtó pályán, amely három önálló rendezvényt foglalt magába. Egyik az Izsák Város Önkormányzata szervezte III. Pörköltfőző Verseny, másik a Tegyünk Izsákért Egyesület és az Izsák Város Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata együttműködésében megvalósuló X. Kolon Kupa Futóverseny, valamint a Magyar Lovas Szövetség Távlovagló És Távhajtó Szakága versenykiírása szerinti, III. Kolon Kupa elnevezésű OB.2 Távlovagló és Távhajtó verseny.

-Hirdetés-

A hét második felében még úgy tűnt, hogy az időjárás kedvezőre fordul és ennek megfelelően történtek meg az előkészületek is. A versenyek reggelén gyönyörű napsütéses időben kezdődtek meg a programok.

A Pörköltfőző Versenyre benevezett 77 csapat a tervezett időben vette át a szervezők által biztosított 5 kg marha, vagy birkahúst, és pontban nyolc órakor ünnepélyes tűzgyújtással megkezdődtek a főzés munkálatai is, ügyelve a főzőhely díszítettségére és ötletességére, valamint a csapat egységes megjelenésére is.

A félkész állapotban lévő pörköltek idején tört ki a vihar és elmosta a főzőversenyt, így a zsűri sem tudta értékelni az alkotásokat. A csapatok menekülőre fogták és remélhetőleg otthon, nyugalmasabb körülmények között mégiscsak megkóstolhatták főztjeiket.

A Kolon Kupa Futóverseny szervezői, az első, 2008-as versenyen készült képkiállítással emlékeztettek tízéves jubileumra. Az eddigi versenyekhez hasonlóan minden korosztály rajthoz állhatott valamilyen távon: óvodásoknak 300 m-es ovis-futam, az alsó tagozatosok számára a 800 m, valamint nyolc kategóriában 2500 és 5000 m, továbbá 10 km és félmaraton. A futók körében egyre nagyobb népszerűségre szert tevő félmaratoni táv már tavaly is helyet kapott a versenyszámok között. Az idei verseny már része a Bács-KisRUN 2017 versenysorozatnak, amelyben, aki a térségünkben megrendezésre kerülő hét félmaraton verseny közül négyet teljesít, egyedi érmet kap ajándékba. A futóversenyen 20 óvodás és 86 alsó tagozatos iskolás állt rajthoz. A chipes időméréssel bonyolított hosszabb távokon 220 futó vett részt.

A 10 órakor kezdődött futóverseny összes rajtja gyönyörű napsütésben kezdődött, de a 10 km-es táv célba érkezőit és a félmaratoni táv felénél járókat már egyre hevesebb vihar fogadta. A rendezvény területét elöntötte a víz és a vihar megtépázta a versenyiroda sátrait. Minden versenyző célba érkezett, és a befutó érmeket is megkapták, de eredményhirdetésre már nem kerülhetett sor. A szervezők, az egyes távok korosztályonkénti 1-3. helyezettjei részére a kupát és az érmeket, utólag fogják kézbesíteni. A verseny részletes eredményei a Kolon Futóklub honlapján érhető el.

A 20, 40 és 80 kilométeres Távlovagló és Távhajtó verseny előkészületei is rendben lezajlottak, és megtörténtek a lovak állatorvosi vizsgálata is. A versenyre négy fogat, kilenc távlovas, valamint kilenc amatőr és egy gyermek versenyző nevezett be. Az egyes futamok zökkenőmentesen elindultak, melyeknek a zöme az időközben lecsapó vihar előtt befejeződtek.

A Fogathajtó pálya épületében megtartott eredményhirdetésen a versenyt sikeresen teljesítők díjszalagot, az első három helyezettek kupát kaptak. Az OB2 verseny állása a Lovas Szövetség honlapján tekinthető meg.

Sajátos fintora a történetnek, hogy mire mindenki elhagyta rendezvény színhelyét, a vihar elvonult és ismét kisütött a nap, csak a felázott, sárossá vált talaj emlékeztetett az ítéletidőre.

Faragó Gábor

MEGOSZTÁS