A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2017. május 13-án este tartotta a Fülemülék éjszakája lovaskocsis túrát a Kolon-tónál.

-Hirdetés-

A program az izsáki művelődési házban Morvai Edina természetvédelmi mérnök előadássával kezdődött, ahol a résztvevők megismerkedtek azokkal az állatfajokkal – főleg madarakkal – melyekkel a lovaskocsis túra során találkozhattak.

A program sztárja a fülemüle volt, akit a népmesékben, versekben csalogánynak neveznek, sokszínű, változatos éneke miatt. Bárdos János, a túra egyik résztvevője az Arany János emlékév tiszteletére, az előadás végén felolvasta a költő Fülemile című művét.

Képünk illusztráció

A záporos, zivataros nap ellenére az időjárás kellemesre fordult a lovaskocsizás idejére. Gyönyörű naplementében indult ki a csapat a Kolon-tóhoz, sőt még egy csodálatos szivárvány is megjelent az égbolton. Az éjszaka folyamán több kilátót és kitekintő pontot érintett a túra. Az erdős-ligetes részeken énekelt a barátposzáta, a csilpcsalpfüzike, a sárgarigó és természetesen a fülemüle. A nádasból hallata hangját a fülemülesitke, a nádirigó és a bölömbika. A vöröshasú unka és kecskebéka kórusok is szép koncertet adtak. A Bikatoroknál pirregett a lappantyú, mely egy éjszakai életmódot folytató különleges madarunk.

A kései holdkeltének köszönhetően a visszaút csillagos égbolt alatt volt, melyet a világító szentjánosbogár szegélyeztek, kellemes estét szeretve a túra tizenkét résztvevőjének.

-fg-

MEGOSZTÁS