Az ultrabalaton hazánk egyik legnépszerűbb sporteseménye, egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye, melyen a táv „csupán“ egy kör, de az a Balaton körül, egyéniben vagy váltóban, futva vagy bringával. A táv 220 km, amely Balatonaligától kezdve végighalad a dimbes-dombos északi part és az egyenletesebb déli part útjain. A kör 37 szakaszból áll, a legrövidebb mindössze három kilométer, míg a leghosszabb több mint 10 km. A rajtidőponttól számított 32 óra áll rendelkezésre, a kör megtételére.

-Hirdetés-

Az ultrabalaton mára önálló fogalommá vált. Amellett, hogy megterhelő kihívás, egyben óriási buli, hatalmas közösségi élmény, igazi futófieszta. Kívülállóként úgy tűnhet, hogy a futás egyéni sport, aki azonban egyszer is belekóstol az ultrabalaton semmihez sem fogható hangulatába, annak biztosan megváltozik a véleménye. A többség csapatban indul a körre. Ami biztos, hogy a tervezés, a leutazás és a 32 óra megszervezése már önmagában is összetartó erő. Barátságokat szorosabbra kovácsol, ismeretleneket együttműködésre ösztönöz. Nehéz elképzelni ennél jobb csapatépítő tréninget, ahol a szakaszokon mindenkinek egyedül kell szembenéznie saját démonjaival. Az ultrabalaton 220 kilométere alatt az indulók megismerik önmagukat, és azt, hogy korlátaink igenis legyőzhetőek. A kihívás, az egyéni teljesítmények, amelyek összekapcsolódva összehozzák az embereket és a csapatok a végén a célból egy életre szóló élménnyel távoznak. A verseny magányos hősei az ultrafutók, akik egyedül, megállás nélkül próbálják meg teljesíteni a távot.

Az idei, 2017. május 19-21. között megrendezett XI. ULTRABALATONON 1000 csapat és 200 egyéni induló, összesen. mindegy tízezer versenyző állt rajthoz. Izsákról három csapat is az indulók közt volt. Az izsáki ASO Aerobic- és Fitness Terem legaktívabb tagjai alkotta ASO-RUNNERS FRIENDS csapata már harmadik alkalommal vett részt a futófiesztán. Az idén, elsősorban az ő példájuktól lelkesülve csatlakozott hozzájuk az ASO SUHANCOK és a KOLON FUTÓKLUB csapata. Mindhárom csapat, remek teljesítménnyel, jóval a szintidő alatt (19-22 óra) teljesítette a távot, annak ellenére, hogy az időjárás sem kedvezett a futóknak. A kimerültség határához közeli állapotban beérkező futók és kísérőik, az teljesítésért járó érem átvétele után, már azon kezdtek gondolkodni, hogy jövőre újra itt a helyük!

A három izsáki csapat részvétele a Balaton körüli versenyen, valamint az egy héttel korábban megrendezett Kolon Kupa Futóverseny egyre nagyobb népszerűsége jelzi, hogy Izsákon, a futás és az egészséges életmód iránti elköteleződés fontos az ott élők számára.

-fg-

 

MEGOSZTÁS