Túljelentkezések a Kiskőrösi Óvodák tagóvodáiban

Illusztráció

Idén májusban történtek meg a beiratkozások a Kiskőrösi város óvodáiban.A Kiskőrösi óvodákhoz tartozó Batthyány, Erdőtelki, Mohácsi, Szűcsi és a Thököly Utcai tagóvodákba összesen 378 kisgyermek jár, ebből 11 olyan, akik Saját Nevelésű Igényűek(SNI). De az összlétszámban akad még 32 Beilleszkedési,Tanulási Magatartási Nehézséggel küzdő (BTMN) is. A következő tanévtől 92 gyermek kerül ki az intézményből és kezdi meg az általános iskolai tanulmányait.

-Hirdetés-

Az idei beiratkozásoknál 116 kisgyermek jelentkezett, ebből 94-en nyertek felvételt valamely tagóvodába. 22 gyermeket viszont el kellett utasítani, mivel az óvodákban nem volt elég férőhely az elhelyezésükre. Tavalyi évben ez a szám valamivel alacsonyabb, 18 volt. 

Azokat a gyerekeket, akik augusztus 31-ig betöltötték a 3. életévüket, azokat kötelező felvenni. Ennek függvényében szeptembertől már óvodások lesznek, azok a gyerekek, akik a 3. életévüket elérték az említett dátumig. Elutasítottak között azok találhatóak meg, akik augusztus 31 után töltik be a megszabott életkort. Így olyanok lettek elutasítva, akik ősszel vagy télen születtek. Ha a kisgyermek augusztus 31. után tölti be a harmadik életévét, akkor csak a következő évben lesz óvodaköteles.

A Kiskőrösi Óvodák igazgatónője,  Répásiné Lovász Márta véleménye szerint, ez azért alakult így az idei évben, mert a mostani kormány politikája segíti a munkába állást a szülőknek, tehát gyerek mellett (GYES, GYED) is van mód munkába állni, ezáltal megnőtt a beíratni kívántak száma 3 éves kor előtt. Szerinte még másik oka a nagyszámú jelentkezésnek az, hogy 2015-től kötelező 3. éves kortól óvodába íratni a gyerekeket, ugyanis előtte lehetőség volt 5 éves kortól is beiratkozni.
Másik tényező véleménye szerint a 2000-es évek elején sok óvodát bezártak, mint például a Rákóczi úti vagy a Hunyadi utcai óvodák. Ebben az időszakban kevesebb gyerek született, mint a mostani években, ezért kevesebb volt a jelentkezés, így ennek okán kellett megszüntetni ezeknek az óvodáknak a tevékenységeit akkoriban.

Vidékről is több szülő szerette volna kiskőrösi óvodába helyezni gyerekét, mivel Kiskőrösön található a munkahelyük és a Kiskőrösi Óvodák az elmúlt években kistérségi szinten jó szakmai hírnevet szerzett. Jogszabály szerint, ha egy szülő a lakhelytől eltérő településen dolgozik, akkor lehetősége van rá, hogy a már 3. életévét betöltött gyerekét felvegyék azon a településen, amennyiben van szabad férőhely. 

A 21. századi elvárásoknak megfelelő 6 csoportszobás óvoda kerül rövidesen megépítésre a Kőrisfa utcában, kiváltva a Mohácsi és a Thököly utcai óvodák 5 óvodai csoportját. Így az elkészülő új létesítményben több gyereket tudnak elhelyezni, ezért a közeljövőben nagyobb lesz a valószínűsége, hogy minden gyermeknek biztosítsák az óvodai elhelyezését.

A készülő óvoda látványterve