Közös emlékezés Izsákon

1924. augusztus 14-én állították fel Izsákon, az erdélyi származású Ditrói Siklódy Lőrinc szobrászművész alkotását, a Kossuth téri I. világháborús emlékművet, melynek oldalán emléktáblák őrzik a 259 izsáki hősi halott nevét.

-Hirdetés-

Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet felhívására az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása témában a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt pályázat támogatásával, Borsos István, kőfaragó, sírkő-műkő készítő mester munkájának eredményeképp megújul külsőt kapott az emlékmű.

A mai utódok a tisztelet és hála kifejezésre gyűltek össze a megújult emlékműnél. A Himnusz elhangzása után Mondok József polgármester mondott emlékező beszédet. Lévai Bernadett versmondását követően Talapka István apát-plébános áldotta meg az emlékművet, majd Izsák Város Önkormányzat és az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Diákönkormányzat képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

-fg-

MEGOSZTÁS