2017-ben ünnepeljük világszerte a reformáció 500. emlékévét. 1517-ben indult útjára a reformáció, melynek 500. évfordulója alkalmából világszerte megemlékezünk a hit megújulásának kezdeti lépéseiről, világszéles kibontakozásáról, valamint modern kori hatásairól.

-Hirdetés-

Reformációs séta címmel a reformáció főbb személyiségeit, tantételeit és eseményeit jelenítette meg 7 sátorban a Hetednapi Adventista Egyház Kiskőrösi gyülekezete 2017. június 4-én a Művelődési Ház előtti téren.

A látogatók saját szemükkel láthatták, ahogyan Luther Márton kalapácsával a templom ajtajára kiszegezte a 95tételt, melyben –többek között- arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten úgy szeret mindenkit, ahogyan van, pénztől, befolyástól, bőrszíntől függetlenül.

Kálvin János 1559-ben nagy igyekezettel dolgozott Institutio című művén, melyben a vallási rendszert foglalta össze, amikor a sétálók csatlakozhattak hozzá. Elmondta számukra, hogy Isten megismerhető a természeten keresztül, a Biblia lapjain, de leginkább Jézus Krisztus tetteinek szemlélése által. Hiszen Ő vállalta a fáradságot, a kicsúfolást, a szenvedést, a halált, hogy így mi Őáltala örök életet nyerhessünk.

A tordai országgyűlés (1568) sátrában Kiskőrös város „küldöttei” is segíthették János Zsigmond királyt annak eldöntésében, hogy engedélyezetté váljon-e a vallásszabadság Erdélyben. A jelenet végén meghallgathatták, amint a király ünnepélyesen felolvasta végzését, „Minden helyökön az prédikátorok az evangéliomot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, …”

Károli Gáspár által 1590-től magyar nyelven is olvasható a Biblia. A Szentírás nyomtatott formában való megjelenésében városunk lakói is segíthették Mantskovit Bálint nyomdász munkáját. Mantskovit telve volt félelemmel, hiszen a Habsburg elöljárók megtiltották a protestáns iratok és a Biblia terjesztését. Károli Gáspár Istenbe vetette bizalmát, és hitte, hogy ha valakinek problémája van a Biblia magyar nyelven való megjelenésével, annak vádiratát a Szentírás ihletőjéhez kell benyújtania.

John Wesley 1744-ben az oxfordi St. Mary székesegyház szószékén állva kereste a hiteles keresztényeket, akik nem csupán templomba járnak, hanem szívük legmélyén sem található rosszakarat, megvetés, képmutatás vagy bosszúvágy. Egy angol lord a járókelőket is megpróbálta segítségül hívni, hogy Wesleyt kiűzzék a templomból. A történelemkönyvekből tudjuk, így lett az utca lelkésze Wesley, aki bemutatta az angol népnek, mennyivel hitelesebb a keresztény, ha nem csupán hallgatja Isten Igéjét, hanem életébe is beülteti a hallott üzenetet, sőt mindennapi cselekedeteiben is megnyilvánul, hogy ő valóban Isten engedelmes követője.

Mary Jones, a 16éves kislány kimerülten érkezett Charles lelkész úrhoz. 6 éven át gyűjtötte keresetét arra, hogy Bibliát vásároljon, s most 40km-t futott Bala városáig, hogy hozzájuthasson Isten üzenetéhez. A lelkész utolsó –félretett- Bibliáját adja oda Marynek kitartásáért. Charles lelkész úr a közönség együttműködését kéri Bibliatársulatok alapításához, melyek célja az, hogy minden házba – legyen szegény vagy gazdag- eljuthasson Isten szava.

Desmond Doss a Fegyvertelen katona című film főhőse a Reformációs séta utolsó sátrában sem hajlandó fegyvert fogni vagy embert ölni. Őrmestere szidalmazása ellenére is ragaszkodik hitéhez és elveihez: „A szabadságért harcoltam úgy, hogy életeket mentettem, és nem életeket oltottam. Mert nem tudtam Jézust elképzelni fegyverrel a kezében, de el tudtam Őt képzelni egy elsősegélydobozzal.”

A séta végén minden résztvevő ajándékban részesült. Választható volt a séta témájához kapcsolódó karkötő, hűtőmágnes, közös fénykép a legkedvesebb szereplővel, valamint maga a Biblia. Akinek kedve támadt, még masszírozásban is részesülhetett. A gyermekek türelmükért cserébe kézműveskedhettek vagy az ugrálóvárat élvezhették.

Köszönjük minden Látogatónknak, hogy elfogadta meghívásunkat és a Reformációs séta útikönyv alapján felkereste történelmünk hithőseit és vallási megújítóit!

A program megvalósulását támogatta a Reformációs Emlékbizottság, a Hetednapi Adventista Egyház és  Hetednapi Adventista Egyház Kiskőrösi gyülekezete.

Kertai Nóra

MEGOSZTÁS