A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülete évek óta rendezi a Gólya Road Show-t, ahol gyerekek és felnőttek is megnézhetik, hogy miként gyűrűznek fehér gólyákat. Az országosan meghirdetett programot mindig június hónap közepére szervezik, mert május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

-Hirdetés-

Kiskőrösön A tervek szerint a Róna utcában lett volna a gyűrűzés, de sajnos ott nem volt egyetlen kis gólya sem, így az Izsáki úton és az Esze Tamás utcában vették nyilvántartásba őket. 

Emelő daru segítségével bárki felmehetett megnézni a fészket.

Az Izsáki úti betonüzemnél egy gólyát gyűrűztek, míg az Esze Tamás utcában 4-et is sikerült szemügyre venni a fészekben. Kiskőrösön kívül még Akasztón lehetett részt venni gyűrűzésen.

Az elmúlt két évben összesen 135 gólyát gyűrűztek meg, amiből 10-et olvastak le, de ebből sajnos 6 darabot holtan találtak meg. A megmaradt 4 madarakat Izsák mellett, Horvátország, Izrael és Dél-Afrika területein látták.

A gólyák lábaira alumínium gyűrűt tesznek, ami által egész évben nyomon követhetőek, megismerhetjük vándorlási szokásaikat.
A hagyományos alumínium mellett színes gyűrűk is felkerülnek a fiókákra, így életük során akár 2-300 méterről is azonosíthatók lesznek távcső vagy teleszkóp segítségével.

MEGOSZTÁS